Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, akcenat ćemo  staviti na teološku literaturu, književnost za djecu i teme vezane za more i Mediteran.

Knjiga Odgovaranje na liturgiji može biti koristan priručnik, ali i udžbenik, za aktivno učestvovanje u pravoslavnom obredu. Iz knjige Budimo ljudi, iz usta patrijarha Pavla saznajemo da smo „obavezni i u najtežim situacijama da postupamo kao ljudi, i nema toga interesa, niti nacionalnog niti pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi“.

U knjizi Narodna tradicija najmlađi čitaoci će se upoznati sa Lukom i njegovm sestrom Anom. Njih dvoje raspust često provode kod bake i deke na selu. Glavni razlog je što ih oni uvijek povedu na čarobno putovanje, u svijet divnih, nezaboravnih priča. Pažljivo slušajući sve te priče Luka i Ana će se upoznati sa porodičnim praznicima, narodnim običajima, sa svim onim što je dio naše tradicije. Čitajući ovu knjigu saznaćemo mnogo o kulturnom i duhovnom blagu našeg naroda. Izdavač je Pčelica.

Škola i životne veštine adolescenata autorke Slavice Čarapić izuzetno je praktičan priručnik iz koga ćemo saznati na šta sve možemo uticati kada je riječ o učenicima adolescentnog uzrasta, kako da podržimo adolescente u pokušaju da razumiju svoja osjećanja i osjećanja drugih, kako da komuniciramo s njima, kako da nauče da preuzimaju odgovornost za svoj život i još mnogo toga. U ovom priručniku i roditelji i nastavnici će pronaći mnoge korisne savjete, zahvaljujući kojima če postati oslonac adolescentima u razvoju njihovih životnih vještina. Izdavač je Kreativni centar.

Ponovo s njim roman je za tinejdžere Nataše Ikonić. Marija ima 27 godina, nema posao ali ima završen fakultet i živi sa roditeljima mirnim i usamljenim životom. Amaterski se bavi astrologijom, obožava romantične komedije i juri momke koji je nesvjesno podsjećaju na prvu ljubav Anđelka, koji već dugo živi u inostranstvu. A onda, iznenada, dobija posao kao nastavnica hemije a njena prva ljubav se vraća u Beograd. Izdavač je Laguna.

Sirakužanin Arhimed knjiga je iz edicije Male knjige o velikim ljudima. Sa Sicilije nam stiže polumitska priča o Arhimedu, jednom od najvećih matematičara svih vremena. Ona nas vodi u antička vremena i čarobni svijet ovog genija. Ostao je upamćen po mnogo toga. Izračunao je takozvani broj „pi“ koji predstavlja odnos obima i prečnika kruga, zahvaljujući njemu imamo i čuveni Arhimedov zakon ali i ništa manje čuveni usklik: „Eureka“! Poznat je i po velikom broju praktičnih naučnih pronalazaka. Jedan od takvih pronalazaka je i poluga. Izdavač je Pčelica.

Knjiga o Kotoru predstavlja dragocjenu kolekciju tekstova o istoriji najzagonetnijeg grada na Jadranu. Postanak Kotora i najstarije razdoblje u njegovoj istoriji prekriveni su velom neprozirne tame, što svakoj pripovijesti o ovom gradu izniklom podno brda Sveti Ivan daje posebnu čar. Vjekovima su se kopnenim i morskim putevima u Kotor slivali novi i noviji uticaji, razni narodi, jezici, kulture, načini mišljenja i odijevanja, različita vjerovanja i putevi njihovog izražavanja. Ovaj kosmopolitski duh osjeća se i danas i stoga Kotor čini neiscrpnu riznicu tema za razmišljanje, proučavanje i pisanje. Izdavač je Magelan press.

Sirena koja se smeši Mirjane Ognjenović, knjiga je u kojoj se sem uvodne priče nalazi i pet bajki koje govore o nekoj vrsti putovanja kroz Venecijanski geto. Kroz njih se nižu pitanja; koga je beogradski profesor sreo u Veneciji, kako je pjesnikinja Sara Kogen uspjela da premosti stoljeće, zašto je Hugo Prat bio osuđen na lutanje? Ono što ovu knjigu čini  posebno zanimljivom je to što ona samom čitaocu ostavlja da pronađe odgovore i pouke, koje su obavezi dio svake bajke. Izlazak ove knjige uvršten je u program obilježavanja 5 vjekova od osnivanja Venecijanskog geta. Izdavač je Booka.

Atlas zabačenih ostrva Judite Šalanski pisan je za sve one u kojima se krije putnik u nepoznate krajeve ili one koje bar prožima romantika putovanja. Ova jedinstvena knjiga, čudesno dizajnirana, s mapama, pravi je kartografski biser. Autorka nam otkriva 50 ostrva za koja nismo ni znali da postoje na svijetu i vjerovatno nikad na njih većina ljudi neće otputovati, a ipak, sa ovim Atlasom, imaće osjećaj kao da su na njima bili. Polazeći od istorijskih događaja i naučnih izvještaja Judita Šalanski nas vodi u divnu avanturu o kojoj se obično dugo sanja nakon čitanja. Izdavač je Službeni glasnik.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.