Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So donosimo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Pa kao roman je Vladimira Tabaševića o Emilu, mladom piscu i umišljenom geniju koji dobija priliku da iskoristi svoj književni talenat i za novčanu naknadu napiše knjigu o životu jednog pukovnika u penziji. Dok sluša starčeva sjećanja, Emil upoznaje njegovu njegovateljicu Anu, prelijepu mladu djevojku sa kojom ulazi u strastvenu ljubavnu vezu. Izdavač je Laguna.

Pet uglova je najnovije ostvarenje nobelovca Marija Vargasa Ljose. Radnja ovog romana odvija se u Peruu posljednjih decenija 20. vijeka u periodu vlasti predsjednika Alberta Fudžimorija. Ljosa na maestralan način oslikava portret rodnog mu Perua kome prijete neutažive ambicije, moralna bijeda i nasilje. Pet uglova je maestralna priča o tabloidnom novinarstvu i beskrupuloznoj igri, fabrikacijama i skandalima koji uništavaju ljudske živote. Za veoma kratko vrijeme ovaj roman je u Južnoj Americi dobio status bestselera. Izdavač je Nova knjiga.

Pet uglova
Pet uglova

Biografija Čarlsa Bukovskog autora Hauarda Saunsa baca novu svjetlost na život pisca koji je stvarao iz egzistencijalne nužnosti, da bi preživio buđenje svakog novog dana. Neiscrpan tematski izvor za mnogobrojne priče, pjesme i romane pronašao je u vlastitom životnom iskustvu, u proživljenim dramama iz djetinjstva, mladosti i vremena kad je lutao Amerikom, klošario, opijao se, radio besmislene poslove da bi preživio. Iako je sebe doživljavao kao stidljivog i povučenog čovjeka, kome je alkohol potreban da bi živio sa ljudima i da bi stvarao, ipak je otkrio najsitnije detalje svoje intime. Posebna vrijednost ove knjige su originalni crteži Čarlsa Bukovskog i preko 60 fotografija, od kojih većina nikada ranije nije objavljena. Izdavač je Lom.

Koristeći primjere iz stvarnog života, dr Arne Rubinštajn nam u knjizi Stvaranje muškarca objašnjava opasnosti sa kojima se suočavaju današnji tinejdžeri, uključujući drogu, alkohol, tehnologiju i pritisak vršnjaka. Potom nam pokazuje kako da pripremimo svoje sinove da donose bezbjedne i razumne odluke. Da bi u tome uspjeli, neophodno je da razumijemo njihov svijet i izazove sa kojima se suočavaju. Stvaranje muškarca je napisano jasnim jezikom, te nas kao takva vodi na putovanje kroz čudesne mogućnosti i užasne opasnosti koje doživljava svaki dječak. Izdavač je Admiral Books.

Originalni, knjiga autora Adama Granta, govori o tome kako mijenjaju svijet oni koji se ne slažu sa većinom. Kroz primjere o uspješnim poslovnim poduhvatima, sportu i politici, Grant prikazuje kako prepoznati originalnu ideju, upućujući nas kako da iznesemo i objasnimo ono što želimo da kažemo, a da nas ne ućutkaju, jer originalne ideje mnogi ne razumiju. Ovaj naučnik jasno pokazuje da svoju originalnost moramo da plasiramo u pravom trenutku kao i  da imamo saveznike koji nas podržavaju. Originalni je knjiga koja nas uči kako se pravilno razmišlja. Izdavač je Laguna.

Serijal knjiga o zelenokosoj Marti Smart Uroša Petrovića višestruko je nagrađivan. Pred nama je novi roman u zagonetkama Marta Smart i Vašar zagonetki. Martu očekuje trideset novih misterija. Ako pobijedi rivale, slijedi joj velika čast da postane ono što nikome iz Ginkove ulice nikada nije uspjelo. A sve je počelo kada je jedne večeri na svojim vratima primijetila svjetlucavu, prozirnu pozivnicu. Bio je to poziv za Vašar zagonetki. Sa babom Araukarijom Marta kreće u novu neobičnu pustolovinu tokom koje će otkriti najvažniju tajnu u svom životu. Izdavač je Laguna.

Moj urnebesni priručnik o drugarima knjiga je koju je napisala i ilustrovala Fransoaz Buše i koju mlađi čitaoci prosto obožavaju. Ovaj priručnik će pomoći da drugare uspijemo shvatiti čak i onda kada nas užasno nerviraju. Na jednostavan ali i šarmantan način objašnjeno je kako se rađa i razvija drugarstvo. Sa drugarima možemo dijeliti baš sve, a možemo očekivati i dobre savjete kad god nam zatrebaju. Izdavač je Pčelica.

Gde stanuju životinje slikovnica je u tvrdom povezu autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković koju je ilustrovao Dušan Pavlić. U slikovnici se nalaze prozorčići što će dodatno probuditi dječju radoznalost, a iza svakog prozorčića krije se iznenađenje. Cilj ovakvih knjiga je da pomognu djeci da se kroz igru upoznaju sa prvim pojmovima. Pitanja koja postavljaju same životinje kao i odgovori koje na njih dobijaju su rimovani pa su kao takvi idealni da se djeci čitaju  i pred spavanje. Izdavač je Kreativni centar.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.