Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

Otprilike je potrebno 15-ak dana po okončanju Beogradskog Sajma knjiga da bi se najnoviji naslovi uvezli i slegla papirologija, formirale cijene i knjige se našle u izlogu obalnih knjižara. Istini za volju, neki su sajamski hitovi već oslonjeni jedni na druge u izlogu hercegnovske Knjižare So, i biće predmet današnjih Preporuka, no dok ne izgovorimo.

Po drugi put, valja kazati kako će se, u petak 11. novembra 2016. s početkom u 18 sati u Knjižari So održati 12. tradicionalna čajanka novim sajamskim naslovima u čast.

Slikovni rezultat za Kuća od soli autora Miomira Petrovića

Kuća od soli autora Miomira Petrovića uzbudljiva je drama o tragičnoj usamljenosti pojedinca u izuzetnim  istorijskim okolnostima. Sredinom 30-ih godina prošlog vijeka jedan neobičan čovjek započinje neuzvjesnu avanturu po Mediteranu. Arsenije Mardinović, Srbin katolik, Kotoranin i Beograđanin, diplomata, angažovan je na prikupljanju umjetničkih djela za kolekciju budućeg muzeja kneza Pavla. Međutim, on postaje svjedok turbulentnih istorijskih događaja: uspona fašizma u Italiji, kontradiktornih postupaka obavještajne službe Kraljevine Jugoslavije i atentata na kralja Aleksandra. Izdavač je Laguna.

Imre Kertes je kao 14-godišnjak odveden u logor Aušvic, a zatim u Buhenvald, što je trajno obilježilo njegov život i njegovo djelo. Besudbinstvo je prvi njegov roman. On predstavlja duboko lično svjedočanstvo o nečemu što se ne smije zaboraviti, a istovremeno jedno od najvećih djela moderne literature. Mnogi ga porede sa Kafkinim Procesom i Selinovim Putovanjem na kraj noći. Kertesu je bilo potrebno punih trideset godina da smogne snage i napiše ovu knjigu u kojoj se pita da li će više ikada moći da se osobodi tog žiga i biti sposoban za normalan ljudski život. 2002. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Izdavač je Lom.

Pokloni mi Pariz autorke Olivije Ardi dobio je nagradu za najbolji savremeni ljubavni roman. Jolanda posjeduje naročitu sposobnost da donese sreću svima osim sebi. Radi u školi za djecu oštećenog sluha i sanja da otputuje u Pariz da bi popunila praznine iz porodične prošlosti. Kada napokon stigne otkriva da dvije stvari koje joj je otac ostavio u nasljedstvo – ljubav prema francuskom jeziku i znanje znakovnog jezika – nisu bile slučajne. Zbog snažne privlaćnosti koju osjeća prema vlasniku stana, Patriku i nekog veoma posebnog, povratak u Valensiju će joj pasti teže nego što je mislila. Izdavač je Laguna.

Moj život kod ruskih milijardera knjiga je novinarke Marije Fresak. Ona je živjela u Moskvi kao nastavnica francuskog jezika. U ovim živopisnim skicama otvara nam vrata jednog neprozirnog svijeta, zaprepašćujućeg i fascinantnog, svijeta oligarha ponosnih na svoj uspjeh koji rado pokazuju svežnjevima novčanica jer su nezasiti, i odgajani na flašici komunizma. Luksuz i zadovoljstvo postaju navika pa čak i obaveza kad čovjek postane milijarder u Moskvi. Za doručak je obavezan kavijar, tu su i časovi golfa, putovanja privatnim mlaznjacima kao i kupovina nekretnina na svim kontinentima. Izdavač je Samizdat B92.

Dela je knjiga u kojoj se sem kapitalnih ostvarenja Petra II Petrovića Njegoša kao što su: Luča mikrokozma, Ogledalo srpsko, Gorski vijenac, Lažni car Šćepan Mali, Svobodijada, Glas namještenjaka, nalazi i veliki broj ostaliih Njegoševih pjesama, zatim djela koja je prevodio kao i tri prozna ostvarenja: Žitije Mrđena Nesretnikovića, San na Božić i Iz bilježnice. U ovoj knjizi su i pisma koje je velikan naše književnosti pisao raznim istaknutim ličnostima, na primjer, Vuku Stefanoviću Karadžiću, Osman-paši Skopljaku, Simi Milutinoviću, Iliji Garašaninu, Josipu Jelačiću, Aleksandru Karađorđeviću, Bokeljima… Dela zasigurno spadaju u one knjige koje bi trebalo da se nalazi na svim policama. Izdavač je Mali Princ.

Enciklopedijski Dvorci svijeta približavaju nam dragocjene bisere arhitekture koji svojom ekstravagantnošću, golemim parkovima, bogato ukrašenim odajama te neizbježnim velom tajanstvenosti još uvijek golicaju ljudsku maštu. Dvorci govore o istoriji zemalja u kojima su se vjekovima vodili ratovi. Dugačak je bio put od prvih odbrambenih kula do rezidencija s kraja prošlog vijeka. Dvorci svijeta vode nas u pohod blistavim dometima ljudske mašte – oličenim u sjajnim dometima svjetskog graditeljstva. Izdavač je Stanek.

Vinsent Van Gog  Aleksandra Bojovića iz edicije Male knjige o velikim ljudima knjiga je o čovjeku koji se smatra najvećim osobenjakom u svijetu slikarstva i koji je popularnost stekao tek nakon smrti. Usamljen i neshvaćen prekinuo je svoj život u 37. godini u duševnoj bolnici. U 20. vijeku postao je najpoznatije ime cjelokupne istorije umjetnosti. Najbolje odnose imao je sa bratom Teom. Njegovi čuveni suncokreti iz Arla danas su među najprodavanijim i najcjenjenijim slikama. Izdavač je Pčelica.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.