Knjižara So predlaže za čitanje…

Knjižara So
Knjižara So

U iščekivanju najnovijih naslova, 61. međunarodni Sajam knjiga danas predstavljamo knjige koje su se u aktuelnoj izdavačkoj sezoni izborile za status hita, ili po nečemu važnog štiva.

Bezverje Ivana Ivačkovića pripovijest je o nerazumu, milosrđu i posljedicama. U ovom neobičnom romanu autor se pita da li je odricanje od Boga i okretanje đavolu najdublji stpen čovjekovog očaja ili najviša tačka njegove snage. On nam opisuje demonsku silu koja zaposjeda ljude i navodi ih da u zločinu, a ne u dobrim djelima vide put ka sreći i slobodi. Puna filozofskih ideja, ironije i duhovnih dvoboja, knjiga se završava bravurom u kojoj junaci prvi put bivaju imenovani, a događaji dobijaju precizne geografske i vremenske koordinate. Bezverje je zgusnuta proza. Izdavač je Laguna.

Dejan Tiago – Stanković nam u romanu Estoril pokazuje kako ponekad junak nekog djela može biti i građevina. „Estoril“ je čuveni  hotel nadomak Lisabona koji je tokom Drugog svjetskog rata zahvaljujući portugalskoj neutralnosti bio centar nekih od sudbinskih događaja po Evropu i svijet. Neposlušnost jednog portugalskog konzula spasla je smrti hiljade ljudi pred Hitlerovim nacizmom. Tako je Lisabon privremeno udomio ljude svih nacionalnosti kako bi im obezbijedio put za Ameriku. Među avanturistima, diplomatama, vagabundima našle su se i porodice Rotšild i Habzburg. Izdavač je Geopoetika.

Kraljica Terlinga autorke Erike Džohansen je po mišljenju kritike najbolji roman za mlade koji se pojavio u posljednje vrijeme. Ovo je čarobna i tajanstvena priča o mladoj princezi koja mora da povrati presto svoje preminule majke. Kelsi Rali Glin kreće na opasno putovanje u zamak u kojem je rođena. Ona je jednostavna djevojka koja voli knjige i učenje. Kelsi vrlo malo nalikuje na majku, sujetnu i lakomislenu kraljicu Elisu. Premda je neiskusna, Kelsi nije bespomoćna: oko vrata nosi safir Terlinga, dragulj nevjerovatne moći, a prati je kraljičina garda, red hrabrih vitezova na čelu sa zagonetnim Lazarom. Izdavač je Laguna.

Od 13 do 18 autora Aleksandra Rašića roman je za tinejdžere koji govori o izgubljenoj generaciji 90-ih godina prošlog vijeka. Međutim, ono što je po mišljenju autora još poraznije, je činjenica da devedesete i dalje traju. Sve je isto, a u nekim segmentima – gore. Roman Od 13 do 18 je pisan za veliki dio razočarane mlade generacije koja na žalost još uvijek traži spas u egzilu, ili u poništenju sebe. Izdavač je Lom.

Mlečani episkopi Kotora Katarine Mitrović opisuje dio istorije Kotora, grada koji je vjekovima dijelio sudbinu Mletačke republike. Knjiga po svom značaju prevazilazi okvire crkvene istorije, jer detaljno govori o mnogim ličnostima koje su ostavile veliki trag u životu glavnog grada Boke tokom prvih decenija pod Mlečanima. Najstariji pomen kotorskog episkopa potiče iz 787. godine, ali postanak Kotorske episkopije obavijen je maglom, kao što je to uostalom i nastanak samog Kotora. Izdavač je Magelan Pres.

sdc15253_5272606002cf6

Vodič za vlasnike obiteljskog smještaja autorke Anamarije Cicarelli izuzetno je korisna knjiga za sve one koji žele saznati nešto više o tome kako najbolje pripremiti, prezentovati i oglasiti obiteljski smještaj u cilju bolje popunjenosti. Detaljno je opisano kako bi trebalo da se opremi apartman ili kuća za iznajmljivanje, kako bi trebalo da se komunicira sa gostima, kako poslovati sa turističkim organizacijama i još mnogo toga.. Vodič za vlasnike obiteljskog smještaja biće dragocjena knjiga za sve one koji žele dugoročno da se bave iznajmljivanjem stanova, kuća ili apartmana. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Nećeš mi verovati knjiga je u kojoj se nalaze najbolje pjesme, priče i poeme za djecu Branka Ćopića. Mačak Toša, Ježurka Ježić, Mjesec i njegova baka, pijetao i mačak i drugi junaci povešće najmlađe čitaoce u poučne i zabavne avanture – sve do nezaboravnog vašara u Strmoglavcu. Bezbroj se stvari dozna i vidi kad se nad zemljom rašire krila svemoćnog zmaja fantazije. Ćopić je jedan od najvoljenijih pisaca za djecu, a ova knjiga nas uvjerava da njegova magija nikad neće prestati da nas zasmijava i opčinjava. Izdavač je Laguna.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.