Knjižara So predlaže za čitanje…

Knjižara So
Knjižara So

Rubrika koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno njegujemo a na svega 15 dana prije 61. beogradskog Sajma knjiga – predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Napuljski diplomata novi je roman Marija Ligourija, autora bestelera Prva ljubav. Priča je ovo o istoriji dviju država i protivrječnostima dva velegrada. Prateći život mladog diplomate koji se iz Napulja seli u Beograd, autor živopisno oslikava dvije geografski udaljene a po duhu bliske zemlje. Stranac i autsajder, junak romana Napuljski diplomata postaje ključni svjedok za razumijevanje dvije kulture, dva jezika, dva naroda i dva grada ili „dva raja u kojima đavoli obitavaju“, kako kaže na jednom mjestu. Izdavač je Laguna.

Napuljski diplomata
Napuljski diplomata

Aristotelova Politika knjiga je koju je priredio Otfrid Hefe. Radi se o djelu  koje zasniva političku filozofiju. Ona je prva sistematska rasprava o državi, njenom ustavu i ekonomskim osnovama. Pošto je analiziran pojam vlasti, Aristotel razvija tezu prema kojoj je čovjek po prirodi političko biće. Državnu zajednicu određuje kao cjelinu koja svojim građanima treba da omogući dobar i srećan život. U raspravi sa drugim teorijskim modelima i brojnim postojećim državnim uređenjima, Aristotel istražuje širok spektar tema; vrlinu građana, zakone, uređenje, promjenu i propast ustava, idealnu državu. Izdavač je Utopija.

Balkanske zemlje naslov je putopisa mističnog španskog pisca Alfreda Opisa, koji je poznat pod umjetničkim imenom Karlos Mendoza. Početkom prošlog vijeka putovao je do Grčke, Turske, Balkanskih zemalja, Srbije i Crne Gore. Posebno je Balkan, kao centar krvavih ratova, stalnih previranja i mučnog istorijskog nasljeđa fascinirao ovog visprenog katalonskog putnika. Iako je knjiga objavljena početkom 20. vijeka, aktuelna je i danas. Izdavač je Magelan Pres.

Biblijski potop autora Henrija Morisa i Džona Vitkomba svojevrsna je naučna potvrda biblijskog izvještaja o stvaranju i potopu. Pažljivo napisana i dobro dokumentovana ova knjiga je postala klasičan izvor za odbranu biblijskog koncepta stvaranja i globalnog potopa opisanog u prvoj knjizi Mojsijevoj. Danas je gotovo nemoguće raspravljati na ovu temu a da se bar ponešto ne citira iz knjige Biblijski potop. Izdavač je Eden.

Kradljivac Luridijuma autora Bobija Pirsa je roman o Vilijamu Ventonu, dječaku koji je dešifrovao najtežu zagonetku na svijetu. Veoma rano Vilijam otkriva da nije kao ostali vršnjaci. Oduvijek se pitao zašto njegova porodica živi pod lažnim imenom, zašto su se preselili iz Engleske u Norvešku, zašto mu neobično dobro ide dešifrovanje. Književna kritika opisuje roman o Vilijamu Ventonu kao novog Hari Potera. Izdavač je Laguna.

Svet oko nas zvučna je knjiga za djecu. U njoj će najmlađi čitaoci pronalaziti sličice i pritiskom na dugme tražiti adekvatan zvuk. Knjiga Svet oko nas sačinjena je od bučnih gradova, sela, zelenih šuma, savana, džungli, okeana, mora, planina i polarnih oblasti. Pritiskom na dugmiće djeca će naučiti više o svijetu koji ih okružuje i upustiti se u avanturu putujući sa jednog mjesta na drugo. Izdavač je Vulkan.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.