Knjižara So predlaže, čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

Preporuka za čitanje ove sedmice tiče se romana koji je sebi već osigurao naslov sajamskog hita na 61. međunarodni Sajam knjiga u Beogradu.

Andrićeva lestvica užasa novi je roman Svetislava Basare. Kaloperović, glavni junak romana, polazeći iz Beograda u Zagreb na promociju knjige, svraća kod prijatelja, ali susret dva stara znanca pretvara se u bespoštedan dijalog, uz temeljno seciranje svih lokalnih nacionalnih svetinja i mitova uz neizbježnu dozu gluposti, primitivizma i iskvarenosti. Kako na sopstvenom, tako i na primjeru Iva Andrića koga Balkanci i svojataju i odbacuju kad im se prohtije, dvojica prijatelja će svojim komentarima čitaoce opet nasmijati i istovremeno im priuštiti grotesknu viziju naših naravi. Izdavač je Laguna.

Paranoja u Nju Delhiju Ive Vrtarić priča je o jednom neobičnom putovanju. Ono ponekad vodi samospoznaji, ali češće je to spoznaja da ne možemo pobjeći od sebe. Knjiga je nastala iz potrebe da se prizovu u svjećanje svi detalji tog putovanja, koje se zbivalo brzo, dinamično, iz situacije u situaciju. U pokušaju da nađe duhovni mir, pripovijedaču se dešava sve samo ne to čemu teži. Ovaj roman je kao jedan psihodelični tobogan kroz realnost i postojanje; potraga za smirenjem je skoro utopijska te sve neminovno vodi svojevrsnom silasku u Had gdje nas umjesto odgovora čekaju  nova pitanja. Izdavač je Lom.

Moj tajni život roman je nepoznatog autora koji je pomjerio sve granice pristojnosti. Ovo je iskrena, uvjerljiva, neodoljivo uzbudljiva i skoro epski tragična ispovijest čovjeka zarobljenog u sferi strasti. Agonija glavnog junaka odvija se izvan svakog pitanja dobra i zla. I poslije skoro vijek i po kako se pojavila, knjiga Moj tajni život izaziva nesmanjenu pažnju znatiželjnika, istraživača, zanesenjaka i robova strasti. Autor postavlja glavno pitanje: da li se može smatrati neprirodnim ono na šta nas podstiče sama priroda. Izdavači su Red Box i Habitus sistem.

U knjizi Dinamika nesvesnog Karl Gustav Jung pravi dramatičan raskid sa psihoanalitičkom tradicijom oličenom u Frojdovom radu. Jung je u potrazi za simboličkim značenjem i smislom skrivenim iza simptoma ispitivao fantazije pacijenata čije su mu žive mentalne slike pomogle da redefiniše libido kao psihičku energiju koja izrasta iz nesvjesnog. Ova knjiga predstavlja važag korak u Jungovom razvijanju teorije kolektivnog nesvjesnog. Izdavač je Nova knjiga.

Danas je tema ishrane veoma popularna: svakodnevno saznajemo nove činjenice, upoznajemo nove dijete za koje se kasnije ispostavlja da su potuno beskorisne i štetne za naše zdravlje. Knjiga Ishrana Urlike Gonder nam nudi  precizne i jasne odgovore na pitanja kao što su: da li masti zaista goje, kakav je kvalitet životnih namirnica koje konzuiramo i da li su one zagađene, koliko pažnje uopšte posvećujemo ishrani, da li je integralno brašno zdravo? Autorka pristupa ovoj važnoj temi iz novog ugla pokazujući nam de je ishrana mnogo više od snabdijevanja organizma hranjivim materijama. Izdavač je Laguna.

Vitezovi templari – čuvari svetog grala autora Bojana Timotijevića knjiga je u kojoj se susrećemo sa gotovo mitskom pričom o ovom bratstvu koje je, čuvajući drevne misterije, postalo učitelj modernih vremena. Podnaslov knjige „čuvari svetog grala“ sugeriše da su templari bili i ostali središnja tačka ka kojoj se kreće čitava tradicija zapada. Izdavač je Mali princ.

Zmajeva riznica knjiga je pjesama za djeca slavnog Jove Jovanovića Zmaja uz koju je lako vidjeti kako je svako dijete zaista postebno biće. A svaki put smo djeca kad čujemo Zmajeve rime. Njegovi stihovi predstavljaju savršene prve korake u otkrivanju svijeta jer djeca kroz pjesme najbolje otkrivaju šta je dobro i lijepo. Zabavna i poučna, lepršava i svevremena, Zmajeva poezija neizbježan je dodatak svačijem odrastanju i sagledavanju ljepote srpskog jezika. Izdavač je Laguna.

Stagiranin Aristotel knjiga je autora Aleksandra Bojovića iz popularne edicije Male knjige o velikim ljudima. Uz Sokrata i Platona Aristotel je najslavnije ime antičke filozofije. Bio je učitelj jednog od najvećih vladara i osvajača tada poznatog svijeta, Aleksandra Velikog. Po mjestu rođenja dobio je nadimak Stagiranin. Sa 17 godina odlazi u Atinu i počinje da posjećuje Akademiju u kojoj je predavao Platon. Izdavač je Pčelica.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.