Knjižara So predlaže čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

U postsezonskom kulturnom kalendaru sedmica pred nama može da bude šarenija uz predloge knjižare So za čitanje…

Imperfekcionisti naziv je romana Toma Rahmana. Prošlo je pedeset godina otkako je zagonetni milioner osnovao u Rimu novine na engleskom jeziku. Iako su tokom pola vijeka postojanja zbog svoje ekscentričnosti i neobične istorije osvojile srca čitalaca širom svijeta, izgleda da im se bliži neumitni kraj. Tiraž je u stalnom padu, nemaju internet sajt, kancelarije polako propadaju, a lične drame zaposlenih u redakciji postale su važnije od vijesti. Glavna urednica Ketlin oporavlja se od muževljeve preljube a i ostatak redakcije proživljava teške i neobične trenutke. Era štampanih medija povlači se pred erom interneta. Izdavač je Booka.

Zabranjena strast autorke Penelopi Vord priča je ljubavi i zabranjenim želja. Glavna junakinja se  pri završetku srednje škole upoznaje sa svojim polubratom koji dolazi da živi kod njih. Počinje da osjeća mržnju prema djevojkama iz škole koje dovodi u njihovu kuću, istovremeno osjećajući da joj tijelo reaguje na njega na nepoželjan načina. Izdavač je Laguna.

Kokoškina lutka roman je Afonsa Kruza. Radnja se odvija u Drezdenu razorenom bombama na kraju Drugog svjetskog rata. Jevrejski dječak Isak Drezner se nastanjuje u podrumu prodavnice ptica Bonifaca Fogela. U ovo neobično prijateljstvo, u kom Bonifac Isaku ostavlja hranu a on mu zauzvrat suflira pri cjenjkanju sa mušterijama, ubrzo će se uplesti čitava galerija nesvakidašnjih likova. U ovom sjajnom romanu granice između mašte i zbilje su nevidljive. Spajajući neobične slike u stilu magijskog realizma, pisac nas vodi kroz događaje čije značenje moramo sami da dešifrujemo. Izdavač je Geopoetika.

Bubašvabe je roman Ju Nesbea, jednog od najboljih pisaca trilera današnjice. Norveški ambasador na Tajlandu pronađen je mrtav u jednom kupleraju. Oslo pokušava da izbjegne skandal, pa mamurni inspektor Hari Hule završava na letu za Bankok. Ubrzo će lutati sporednim uličicama među opijumskim jazbinama, hramovima, reklamama za turiste, maloljetnicima koji se prostituišu i go-go barovima. Kada se domogne sumnjivog snimka s kamere za nadzor, sve će se zakomplikovati. Čovjek koji ga je doveo do tog snimka nestaje, a Hari uviđa da neuspjeh u rasvjetljavanju ubistva nije jedina kazna koja može zadesiti neoprezne. Izdavač je Laguna.

Dnevnik Geze Čata slika je jednog vremena i intinmo svjedočanstvo izuzetno talentovanog umjetnika, djelo koje ima svoj hladni hronološki tok i određeni šarm. Priča je ovo o mladom čovjeku koji priznaje kako mu je svakodnevno uzimanje droge donosilo osjećaj kratkotrajne euforije, nakon čega bi uslijedilo najjadnije, najbjednije raspoloženje u kojem mu je svaki ljudski čin, trud, marljivost, izgledao smiješan i prezren, svaki razgovor zamoran i glup, svaki plan neostvariv i užasan a sve veličanstveno, lijepo i plemenito izgledalo je nedostižno i besciljno. Izdavač je Lom.

Knjižara So
Knjižara So

Opisujući živopisna putovanja iz Crne močvare do Ohaja, najnoviji roman Trejsi Ševalije Na rubu života čitaocima ilustruje uspone i padove koje je život često donosio u 19. vijeku širom Amerike. Porodica Gudinaf dolazi u Ohajo, donijevši sa sobom kalem grančice svog omiljenog stabla jabuke. Međutim, voćnjak koji sade daje sjemena dugoj borbi između Džejmsa i Sejdi Gudinaf oko jabuka, pri čemu isplivavaju nepomirljive razlike u njihovim karakterima. Kako ovaj rat među njima eskalira, posljedice snose njihova djeca. Najmlađi sin, usljed toga primoran je da se odseli na Zapad. Izdavač je Nova knjiga.

Podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Arhitektura hrama Ljubiše Folića izuzetna je knjiga o projektovanju duhovnih objekata u kojoj se autor, između ostalog, bavi i istorijskom analizom arhitektonske forme, strukturalnom anlizom liturgijskog prostora, tumačenjima crkvene građevine kroz prostor i vrijeme, i mnogim drugim interesantnim temama. Hram je vidljiv simbol svega onoga što ljudske oči ne mogu da vide, a jezik ne može da izrazi. On predstavlja drugo nebo, raj, sliku duše i svjedoči da je čovjek liturgijsko biće i da liturgijskim životom preobražava cijelu vasionu. Izdavač je Svetigora.

Islamska umjetnost i arhitektura kapitalno je djelo enciklopedijskog obima i formata koje prati istorijski razvoj islamskih područja i dinastija. Stranice ove knjige otkrivaju bogatu kreativnost islamske umjetnosti i arhitekture, od djela Emevija u Siriji do Mogula u Indiji; od Osmanskog carstva pa sve do moderne savremene umjetnosti. Izdavač je Libris.

Milica ide na more, Aca pravi gusarski brod, More – moja prva knjižica, Piratska galija, Priča o brodovima, Večeras na Titaniku, Kristifor Kolumbo, Kapetan Kuk, Priča o piratima… – naslovi su slikovnica i knjiga za djecu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.