Knjižara So predlaže čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

Zanimljivo je da na tržištu ne postoji knjiga koja bi za temu imala činjenicu da je 15. aprila 1979. g. Boku i Primorje pogodio katrastofalni zemljotres. Tada se, pamte očevici, more povlačilo, zemlja pucala, i svod se ugibao, od siline kataklizme. Knjižara So, istina, posjeduje najbogatiju kolekciju knjiga sa zalivskom tematikom u kojoj se taj kleti fakat makar posredno pominje, no fotomonografije o Zemljotresu – nema.

Bilo kako bilo, preporuke za čitanje sljedeće sedmice glase ovako:

Knjiga o Kotoru predstavlja dragocjenu kolekciju tekstova o istoriji najzagonetnijeg grada na Jadranu. Postanak Kotora i najstarije razdoblje u njegovoj istoriji prekriveni su velom neprozirne tame, što svakoj pripovijesti o ovom gradu izniklom podno brda Sveti Ivan daje posebnu čar. Vjekovima su se kopnenim i morskim putevima u Kotor slivali novi i noviji uticaji, razni narodi, jezici, kulture, načini mišljenja i odijevanja, različita vjerovanja i putevi njihovog izražavanja. Ovaj kosmopolitski duh osjeća se i danas i stoga Kotor čini neiscrpnu riznicu tema za razmišljanje, proučavanje i pisanje. Izdavač je Magelan press.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama monah Onufrije Hilandarac, autor Svetogorskog kuvara je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. U knjizi se nalazi više od 140 izuzetno lako primjenjivih recepata, recepata koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva kao i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe ovog kuvara. Izdavač je Laguna.

Vinova loza naziv je dragocjene knjiga za sve one koji bi željeli znati koju lozu odabrati i gdje je posaditi, kako je orezati, koje preventivne mjere primijeniti protiv bolesti. Radi se dakle o svojevrsnom priručniku koji će postati nezamjenjivo sredstvo onima koji imaju namjeru da postignu maksimalne rezultate u svom vinogradu, ma koliko bio velik ili malen. Inače, uzgoj vinove loze i vina slavna je i jako duga priča, pa ne čudi što se je sve više onih koji žele da se bave ovim poslom. Izdavač je Leo komerc.

Knut Hamsun pisac besmrtnih romana Pan, Glad, Krug se zatvara, dobio je Nobelovu nagradu za roman Plodovi zemlje, veličanstvenu himnu o Isaku i Inger, Adamu i Evi našeg vremena, njihovim potomcima i galeriji likova sa sjevera Norveške, tom čovječanstvu u malom, koje pokušava da se snađe u previranjima novog doba. Hamsun je bio uzor mnogim velikiim piscima (Crnjanski, Fante, Bukovski), a Kafka je Plodove zemlje smatrao najbolje napisanim romanom ikad. U svakom slučaju radi se o ostvarenju koje je ostavilo dubok trag u svjetskoj književnosti i koje je postavilo visoke standarde za sve one koji su se poslije Hamsuna bavili temama porodice, ljubavi, tradicije. Izdavač je Lom.

Nevini Burhana Sonmeza poetična je i dirljiva priča o jednom Kurdu koji je iz tuđine krenuo putem stare fotografije svojih predaka, i o jednoj Iranki iz Teherana koja se ne odvaja od „knjige tajni“, knjige svoje duše. Sličnosti ih spajaju, ali i tjeraju na uzdržanost. Onima kojima je otadžbina okrenula leđa sudbina ponekad odškrine vrata u svijet, i negdje u tuđini putevi im se ukrste na stazama njima sličnim. Izdavač je Evro-Đunti.

Zapisi o prodavcu krvi autora Ju Hua roman je o višedecenijskoj praksi prodaje krvi u siromašnim područjima Kine. Spletom životnih okolnosti glavni junak Sju postaje inicijant a zatim i prenosilac ove nove tradicije. U vrijeme kad ne postoji privatnost i kada sudbinom pojedinca rukovode plakati na oglasnim tablama, krv postaje jedini privatni posjed i valuta kojom može da se obezbijedi egzistencija cijele porodice. Izdavač je Geopoetika.

Igra odrastanja Ivane Lukić knjiga je za adolescente u kojoj se na zabavan i duhovit način, kroz jezik kompjuterskih igara koji je njima blizak, objašnjavaju pravila drevne igrice koja se zove Odrastanje. U toj igrici postoji devet nivoa koje treba preći, a koji se odnose na ključne oblasti interesovanja tinejdžera (fizički izgled, emotivni život, roditelji, društvo, zabava, škola). Na svakom nivou postoje zadaci, uputstva i pomoć kojim se određuje broj poena Zrelosti. Ovo je knjiga koja na zabavan način govori o stvarima važnim za odrastanje. Izdavač je Kreativni centar.

Nećeš mi verovati je knjiga u kojoj su sabrane najbolje pjesme, priče i poeme za djecu velikog Branka Ćopića. Mačak Toša, Ježurka Ježić, Mjesec i njegova baka, pijetao, mačak i drugi junaci povešće najmlađe čitaoce u poučne i zabavne avanture. Jedan od najvoljenijih pisaca za djecu nas uvjerava u svoju magiju koja nikad neće prestati da zasmijava i opčinjava. Izdavač je Laguna.

Moć da se spreči samoubistvo je naslov vodiča za tinejdžere koji pomažu tinejdžerima. Kad čuješ riječi: Jednostavno, više ne želim da živim – tvoj prijatelj zapramo misli: Želim nečiju pomoć da bi mi bilo drago što sam živ. Kad su pitali tinejdžere kome bi saopštili da žele da izvrše samoubistvo, 90% njih je reklo da bi prvo kazali prijatelju. Iz knjige saznajemo zašto bi neko želio da umre, štza treba znati o suicidalnim osobama, kako da prepoznamo znake upozorenja, kako da pomogneš sebi kad se osjećaj depresivno i utučeno. Izdavač je Kreativni centar.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.