10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So – 12. tradicionalna čajanka novim sajamskim naslovima u čast

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Knjižara So

Otprilike je potrebno 15-ak dana po okončanju Beogradskog Sajma knjiga da bi se najnoviji naslovi uvezli i slegla papirologija, formirale cijene i knjige se našle u izlogu obalnih knjižara. Istini za volju, neki su sajamski hitovi već oslonjeni jedni na druge u izlogu hercegnovske Knjižare So, kao npr. Oksfordska istorija islama, Istorija arapskih naroda, Istorija svetla, najbolji romani izdavačke kuće Clio…

Valja kazati kako će se u petak 11. XI 2016. s početkom u 18 sat u Knjižari So održati 12. tradicionalna čajanka novim sajamskim naslovima u čast.

Preporuke za čitanje naredne sedmice…

Muškarci bez žene knjiga je Harukija Murakamija u kojoj svaka njegova priča liči na mali roman. Junaci njegovih priča postaju najbolji prijatelji s ljubavnicima svojim bivših žena, prepuštaju svoju tinejdžersku ljubav najboljem drugu, putuju usamljeni jer ih je žena ostavila. Na tom putu, kao u drevnim mitovima, umiru zbog neuzvraćene ljubavi. Ovo su priče koje govore o dvostrukim identitetima, prikrivenim strastima i o  tome kako ponekad najmanje poznajemo one sa kojima živimo. Izdavač je Geopoetika.

Lutka od marcipana roman je Muharema Bazdulja o češkoj glumici Lidi Barovoj. On piše o njenoj popularnosti, zaljubljenosti u muškarce između Praga i Berlina, uz centralnu priču o napola sputanoj ljubavnoj vezi između nje i Jozefa Gebelsa, ministra nacionalnog prosvjećenja i propagande nacističke Njemačke. Gebelsu je njegova „lutka od marcipana“, čak i poslije Hitlerove naredbe da tu vezu prekine i vrati se supruzi, ostala opsesija. Istovremeno,  iza kulisa, priprema se pogrom Jevreja, Cigana i svih nepodobnih rasa. Izdavač je Geopoetika.

Viza za nebo
Viza za nebo

Viza za nebo Vanje Bulića roman je o tabloidnoj Srbiji koja ja zagazila u nemoral, krv i bezakonje. Bulić nastavlja da prati istraživanja novinara Novaka Ivanovića. Ovog puta on je angažovan zbog ubistva vlasnika noćnog kluba Laleta Svica, nekadašnjeg žestokog momka sa beogradskog asfalta. Kada iz kluba dobije anoniman poziv, sa obavještenjem da je vlasnik ubijen, i kada shvati da policija zanamaruje i zataškava zločin, ovaj beskompromisni novinar upustiće se u traganje za pozadinom krvavog događaja. Polako postaje jasno da je ubijeni bio upleten u mrežu korupcije, spregu vlasti i kriminala i u seks-afere. Izdavač je Laguna.

U knjizi Agrumi Alda Kolomba opisane se sve ukrasne i plodovite sorte kao i tehnike uzgoja u tlu i u posudi. Agrumi (naranča, kinoto, kumkvat, limeta, limun, mandarina, grejpfrut, fortunela) su sve prisutniji u našem biljnom okruženju, bilo u vrtu ili u saksiji. Knjiga pruža sve informacije o načinu uzgoja. Tu su i podaci o ukusnim jestivim sortama kao i o onim ukrasnim. Opisano je i kako klimatski uslovi utiču na agrume, kako se razmnožavaju te kako se sprečavaju oštećenja od vremenskih nepogoda i raznih štotočina. Izdavač je Leo komerc.

Kako da postanete najbolji trgovac nekretninama Aleksandra Živkovića savršena je knjiga za trgovce nekretninama i priručnik za one koji to žele da postanu. Napisana je jednostavnim, novinarskim stilom i obiluje zanimljivim i istinitim pričama koje omogućavaju čitaocu da lakše savlada zakonitosti i pravila ovog specifičnog posla. Mnogi koji se nisu bavili prometom nepokretnosti poželjeće da postanu trgovci i to najbolji trgovci nekretninama. Agenti koji su decenijama u ovoj obasti tvrde da su tek u ovoj knjizi našli najbolji priručnik za posao kojim se bave.

Demon školske biblioteke uzbudljiv je roman za mlađe tinejdžere u kome je autorka Morea Banićević jednu grupu dvanaestogodišnjaka povela u nevjerovatnu avanturu.  Četiri dječaka i dvije djevojčice nabasali su na nečiji zapis, koji se neobjašnjivo vraća i kad ga obrišu. Slova koja nestaju i ponovo se pojavljuju upućuju ih na druge knjige, a rješavanje niza zagonetki vodi ih u staru školsku biblioteku za koju su mislili da više ne postoji. A u njoj se nisu našli slučajno – neko ih je tamo namamio. Demon školske biblioteke prepun je neočekivanih obrta, ali je, prije svega, priča o prijateljstvu i prvim simpatijama. Izdavač je Laguna.

Marija Kiri autora Aleksandra Bojovića još je jedna od sjajnih knjiga iz edicije Male knjige o velikim ljudima. Mariju Kiri krasili su genijalan um, upornost i predanost naučnom radu. Rođena je u Varšavi, u profesorskoj porodici, uvijek okružena knjigama što je umnogome opredijelilo njenu budućnost. Na čuvenoj pariškoj Sorboni upisuje studije fizike i hemije. Nakon samo dvije godine završava fakultet i to kao prva u generaciji. Otkrila je dva radioaktivna elementa – polonijum i radijum. Marija Kiri bila je prva žena sa titulom doktora nauka i jedini naučnik na svijetu sa dvije Nobelove nagrada – za fiziku i hemiju. Izdavač je Pčelica.

 

Najčitanije