13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjiga poezije i proze “U sjenci života” predstavljena u Tivtu

„U sjenci života“ naziv je knjige poezije i proze autorice Milene Kraljević Kramberger koja je predstavljena u četvrtak u Galeriji ljetnikovca Buća Luković u Tivtu.

Predstavljajući knjigu prof. Jasmina Bajo akcenat je stavila na prozi, na kako je kazala, autorkinu subjektivnu inspiraciju, njeno veličanje patrijahalnog svijeta koje predstavlja najviši nivo tradicionalnih vrijednosti, poštovanje porodice, sloge, povjerenja plemenitosti.

“Ona je vjerno prenjela duh i narav patrijahalne kulture, čiji su neiskvareni oblici živjeli  u njenoj porodici. Tradicionalnoj bokeljskoj porodici sa jedinstvenim pogledom na svijet u kome pobjeđije ona Rusovska vjera u prirodu i dobrotu čovjeka… kazala je između ostalog Jasmina Bajo.

O Mileninoj poeziji govorila je prof. Maja Grgurović, koja je podsjetil na velikog Franca Kafku, koji je kazao „knjiga je  sjekira za zaleđeno more u nama“.

“Ovom rečenicom, koja se može predstaviti kao himna književnosti, pisac je nagalasio funkciju knjige, da otopi zaleđeno da vrleti naše duše omekša… Kod autorice knjige naizgled, dominantni motiv tuge razvija se u zbirci na različite načine i postaje ne samo lajt motiv već u svakoj pjesmi dobija novi oblik… Često se pjesnikinja vraća djetinjstvu, i u tom bezbrižnom i čistom predjelu života pronalazi utjehu za nekad sivu svakodnevnicu…

Književnost, poezija, proza i umjetnost mogu nas opomenuti da smo samo ljudi sa srcima i dušama koje ne treba lediti već stalno otopljavati, takav primjer u životu je svakako i Milenina ličnost. Jezik poezije, jezik razmuljiv svima, i da u sebi nosi univerzalne vrijednosti koji bez obzira na lični ukus pomjera granice realnog i vidljivog. Tako i Milenina poezija sada živi u nama i među Vama…“ – kazala je prof. Maja Grgurović.

Promocija knjige M. Kraljević Kramberger U sjenci života- Tivat decembar 2017.

„Korjeni moje majke su iz ovog, suncem okupanog grada, sa Seljanova,  gdje sam provela rano djetinjstvo i  odrastala.  Djetinjstvo koje nam teče venama i koje najduže živi u našim sjećanjima.  Odrastala, gazila  pločnike Pina i  lučiceKalimanj gdje i danas veoma često provodim svoje slobodno vrijeme.  Tivat je grad kojem svojim emocijama, zahvaljujući   majci,  pripadam i ovo veče sa posebnim zadovoljstvom dijelim sa vama.

U ime prolaznosti  i zaborava, nastala je moja prva knjiga „Sačuvaj  sjećanja“ nagradjena Poveljom  „Brankovo pismo“ Udruženja književnika „Branko  Miljković“ koja me stimulisala za nova  pisanja.

Iz nabujalih emocija  i  pukotina života  isklijala je moja nova knjiga „U sjenci života“  koja nije opterećena  artrizmom. Moja  pezija  je jednostavna, otvorena prema čitaocu. Knjiga  je  satkana  od  poezije  i proznih  iskaza,  sačuvanih  sjećanja:  djetinjstva, porodičnog doma ljubavi  i čežnje. Svaka njena stranica  je treptaj duše, iskrište snova, nade i stvarnosti  –  eho  prošlosti. Opservacije  rasute u prozi  i  emocije  utkane  u poeziji,  traže put ka svjetlosti, put  do čitaoca da ih doživi  na svoj način…“ istakla je autorica Milena Kraljević Kramberger.

Veče su muzički obojili učenici Muzičke škole Tivat, Pavla Petrović i Luka Adamović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije