8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kinookus Food Film Festival u Stonu na temu “Kruh i duh”

Kino okus
Kino okus

Kinookus Food Film Festival, jedini hrvatski festival koji spaja umjetnost filma i uživanja u hrani, održat će se u Stonu od 3. do 6. septembra na temu “Kruh i duh”, u skladu s kojom će u svim sekcijama promišljati duhovnu dimenziju hrane, njezinu simboliku u svakodnevnom životu te značaj i ulogu u obredima i svetkovinama.

U sekciji “Okušavanje” za nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavljuje niz noviteta i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.

Među ostalim, konkurencija donosi dokumentarni film Wima Wendersa “Sol zemlje”, portret fotografa Sebastiaoa Salgadoa koji je posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i emigracijama.

Prikazat će se i talijanski “Europa na prodaju” o tome kako vlade i javne uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju napuniti blagajne prodajući svoju najdragocjeniju imovinu, britanski “Hadwinova presuda” o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski “Samo pojedi: priča o bacanju hrane” o gubicima milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja hrane, talijanski “Alergija: Toksični teret” o sve češćoj pojavi alergija kao posljedici globalnog eksperimenta, austrijski “Globalno šoping selo” o fenomenu sveprisutnih trgovinskih centara, francuski “Zamišljene gozbe” o ljudima koji su unatoč rizcima u zarobljeništvu nacističkih i drugih logora zapisivali recepte.

Kino okus
Kino okus

U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom kojeg zovu i “Foodzilla”, a dolazi i irski chef, povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj su slavni Cava Bodega i Aniar.

Ove je godine uvedena i nova sekcija, “Što na platnu, to na pjatu”, u sklopu koje će ograničeni broj gledatelja moći kušati hranu i pića koja se pojavljuju na filmu koji u tom trenutku gledaju i tako sudjelovati u sveobuhvatnom osjetilnom iskustvu.

Sekcija Kinofokus donosi razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica “Duhovna trpeza” o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, a u Kneževom dvoru u Stonu, organizirat će se izložba “Kruh vrh pogače” s desetak tradicionalnih hrvatskih vrsta kruha.

Održavat će se i radionice za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te nezaobilazni domjenci s kušanjem vina.

Najčitanije