15 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba Slojevi pisma obale

plakat karadzic galerija

Izložba Slojevi pisma obale čiji je autor akademik, prof. dr Dragan Karadžić biće otvorena u srijedu 19.avgusta u 21 sat u Galeriji solidarnosti u Starom gradu. Izložbu koju čini četrdesetak slika, crteža i akvarela otvoriće istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, a u muzičkom dijelu programa nastupiće violončelistkinja Ana Dulović. Organizator je OJU „Muzeji” Kotor – Galerija solidarnosti.

„Dragan Karadžić je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika, a diplomirao je 1974. na Pedagoškoj akademiji (likovni smjer) u Nikšiću. Fakultet likovnih umjetnosti (Slikarski odsjek) završio je 1978. u Beogradu u klasi profesora Radenka Miševića kod koga je i magistrirao 1980. Kao stipendista Francuske, završio je specijalizaciju na Akademiji “Beaux Arts” u Parizu, kod profesora Žaka Jankela (1981-1982), a boravio je i na studijskim putovanjima u Evropi (Italija, Njemačka, Francuska, Belgija,Holandija, Španija, Grčka) i SAD. Od 1977. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Predavao je slikarstvo na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a 1990. godine počeo je da radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju čiji je bio i prodekan (1990-1994) i dekan (1994-1996). Vanredni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) postao je 1996. godine, a 2003. redovni. Od 2010. godine Dragan Karadžić ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Samostalno je izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Sarajevu, Novoj Gorici, Kragujevcu, Čačku, Podgorici, Nikšiću, Budvi, Skoplju, Parizu i Hamiltonu, a kolektivno na više od tri stotine izložbi u većini gradova bivše Jugoslavije, kao i na selektiranim izložbama u Parizu, Beču, Briselu, Štutgartu, Manhajmu, Oslu, Nikoziji,Bukureštu, Košicama, Malti, Giterslou,Kairu, Tokiju, Hamburgu, Rimu, Bariju, Sofiji, Pekingu, Vašingtonu, Moskvi, Kelnu, Beču, Gracu, Lincu, Odesi, Lavovu, Insbruku. U Kotoru je samostalno izlagao 1991. i 1977. godine. Dobitnik je brojnih nagrade za slikarstvo na salonima i reprezentativnim izložbama u bivšoj Jugoslaviji i Crnoj Gori, a njegovi radovi nalaze se u više muzeja, galerija i u institucija na prostoru bivše zajedničke države, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu” – stoji, između ostalog, u najavi organizatora.

Najčitanije