Izložba slikarke Jovane Šarac u Porto Montenegru

Izložba Jovana Šarac

Izložba slika pod nazivom One act of light, akademske slikarke Jovane Šarac postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra (u Domu Vojske).

U fokusu ove stvaralačke edicije, od preko tridesetak radova sa oniričnim obrisima portreta različitih senzibiliteta likova, punih asocijacija, slutnje i nagovještaja o onome što se nalazi iza realnosti.

Prodor metafizičkog dešava se uvođenjem svjetlucavih partija – mikrostrukturalnih čestica koje se grupišu u beskrajna sazvježđa orgonske čarolije. Upravo u ovom dramatičnom sudaru redukovanih, naglih, i tamom obojenih kompozicija sa zvjezdanom svjetlošću odigrava se čovjekov usud. Ovdje se, zapravo, radi o jednom činu drame u kojoj se sukobljavaju kosmički antipodi: duh i materija, svjetlost i tama… Svjetlost, omeđena duboko urezanim linijama, kao mogući utamničen sjaj, čini cjelovit portet čovjeka, bića duboko prožetog različitim odnosima.  Ima tu i životvorne snage, ali i neukroćene  melanholije pod bremenom konačnosti, ističe slikarka Selma Đečević, koja u svojoj kritici Jovaninog stvaralaštva prodire riječima suštinu istog.

Jovana Šarac je rođena u Podgorici 1988. godine, završila je Fakultet Likovnih umjetnosti na Cetinju, a trenutno je na magistarskim studijama na istom fakultetu – istovremeno je i na Akademiji za video dizajn u Beogradu. Imala je dvije samostalne izložbe i nekoliko grupnih, u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Ekonomskog fakulteta za najbolji crtež.

Izložba će biti postavljena do 15. aprila.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.