15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba slikarke Jovane Šarac u Porto Montenegru

Izložba Jovana Šarac

Izložba slika pod nazivom One act of light, akademske slikarke Jovane Šarac postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra (u Domu Vojske).

U fokusu ove stvaralačke edicije, od preko tridesetak radova sa oniričnim obrisima portreta različitih senzibiliteta likova, punih asocijacija, slutnje i nagovještaja o onome što se nalazi iza realnosti.

Prodor metafizičkog dešava se uvođenjem svjetlucavih partija – mikrostrukturalnih čestica koje se grupišu u beskrajna sazvježđa orgonske čarolije. Upravo u ovom dramatičnom sudaru redukovanih, naglih, i tamom obojenih kompozicija sa zvjezdanom svjetlošću odigrava se čovjekov usud. Ovdje se, zapravo, radi o jednom činu drame u kojoj se sukobljavaju kosmički antipodi: duh i materija, svjetlost i tama… Svjetlost, omeđena duboko urezanim linijama, kao mogući utamničen sjaj, čini cjelovit portet čovjeka, bića duboko prožetog različitim odnosima.  Ima tu i životvorne snage, ali i neukroćene  melanholije pod bremenom konačnosti, ističe slikarka Selma Đečević, koja u svojoj kritici Jovaninog stvaralaštva prodire riječima suštinu istog.

Jovana Šarac je rođena u Podgorici 1988. godine, završila je Fakultet Likovnih umjetnosti na Cetinju, a trenutno je na magistarskim studijama na istom fakultetu – istovremeno je i na Akademiji za video dizajn u Beogradu. Imala je dvije samostalne izložbe i nekoliko grupnih, u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Ekonomskog fakulteta za najbolji crtež.

Izložba će biti postavljena do 15. aprila.

Najčitanije