Izložba slika Ratka Lalića

Notes on the Ground 100x100U Galeriji solidarnosti u Kotoru biće priređena izložba Ratka Lalića, poznatog slikara iz Beograda. Za  prvo predstavljanje u Kotoru, umjetnik  je odabrao najnoviji ciklus pod imenom Godišnja doba- zapisi na površini zemlje, koji čine radovi  nastali od 2000. do 2016. godine.

Organizator izložbe je OJU Muzeji – Kotor, Galerija solidarnosti. Otvaranje izložbe je u subotu 3.septembra 2016.godine. Izložbu će otvoriti dr Dragan Milinković.

Postavka od 10 slika u tehnici ulja (100x100cm) i akrilika na platnu i dvadesetak crteža na papiru i kartonu (100x70cm), pokazuju najnovije likovne zapise mijena u prirodi kao metafore života, prolaznosti i vječitog obnavljanja.

Ratko Lalić je  rođen 1944. godine u Dolipolju, kod Visokog u Bosni. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu, kao i postdiplomske studije kod prof. Stojana Čelića. U periodu od 1975- 1992. godine Lalić je gradio u Sarajevu uspješnu  umjetničku i pedagošku karijeru na akademiji. Bio je jedan od značajnih aktera tadašnje jugoslovenske umjetničke scene i samostalno Izlagao u mnogim gradovima bivše Jugoslavije i inostranstvu. Početkom rata 1992. godine dolazi u Crnu Goru i  kratko vrijeme radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, a od 1994.na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu, gdje živi od 1993.godine. Ratko Lalić je jedan od osnivača katedre Fakulteta likovnih umjetnosti u Banja Luci, 1998. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj umjetnički i pedagoški rad.

Istoričar umjetnosti Sava Stepanov, zapisao je u  monografiji Ratka Lalića (Beograd,2010)

„Tokom celokupne njegove slikarske aktivnosti , iako večito zabavljena neutralnim temama i motivima , slika je oduvek svojevrsni odjek jednog karakterističnog, ličnog i samosvojnog shvatanja sveta i životnog smisla . Večito nastojavši da ostvari delotvoran dodir sa prirodom, Lalić je izgradio jedno slikarstvo čije je osnovno obilježje izrazito vitalističko. Takvim slikarstvom je, baš  kao i svojim životnim iskustvom, ovaj umetnik potvrđivao istinske dijalektičke principe i svu lepotu življenja“

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.