15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba skulptura Dejana Veriga “Dah”

Dejan Verigo plakat

Izložba skulptura Novljanina Dejana Veriga “Dah” biće otvorena u dvorani Park u petak, 17. marta 2017. godine, u 19 sati.

Kako najavljuju iz JUK “Herceg-Fest”, ova izložba je tek malo uzdarje  humanisti, ekologu , čovjeku podviga  u vremenima koje podvige ne priznaj i nadasve umjetniku, kom dugujemo mnogo, mnogo više.

Dejan Verigo prirodi podaruje dah umjetnosti  i iz toga dara proističe  ova izložba “Novskog talasa”.

“Čovjek koji poznaje prirodu, živi sa njom i za nju, umjetnički kredo nalazi upravo u toj prirodi. On je ne podražava, što je inače osnovno načelo  u aristotelovskom konceptu umjetnosti, nego tajnim okom vidjevši ono što drugi ne vide, oslobađa  naturalne arte fakte od naslaga viškova i potezima virtuoza artikuliše figure novih značenja, podložne perceptivnom učitavanju , asocijacijama, ili  jednostavnom predavanju ljepoti „ po sebi“…

Skulpture Dejana Veriga imaju neki čudni taktilni zov, mame da  ih dodirnemo, a to pripada paraestetičkom fenomenu o kojemu bi imali šta da kažu psiholozi. Možda nam pogled nije dovoljan, možda dodirom želimo da posteno dio te prirode koja opčinjava Veriga , prirode koja je i polazište i ishodište njegove umjetnosti”, stoji u recenziji koju potpisuje direktor JUK “Herceg-Fest” Stevan Koprivica.

Najčitanije