Izložba skulptura u bronzi Rista Stijovića u Kotoru

Risto Stijovic u ateljeu

Povodom Dana Opštine Kotor, OJU Muzeji – Galerija solidarnosti u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice organizuje IZLOŽBU SKULPTURA U BRONZI IZ LEGATA RISTA STIJOVIĆA.

Izložbu će otvoriti gradonaćelnik Kotora Vladimir  Jokić,  u četvrtak 16. novembra, 2017. u 19 sati u Galeriji solidarnosti.

Postavkom će biti obuhvaćeno  petnaest skulptura u bronzi  Rista Stijovića jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih umjetnika prema izboru kustosa Marije Mihaliček.

Izabrane sculpture, kroz tri cjeline, donose teme koje su  najviše obilježile umjetnički opus i bile trajna preokupacija Stijovićeve umjetnosti za preko pedeset godina. To su portreti i  likovi Gorskog vijenca u kojima izražava tragičnu romantiku  gorštaka koje , po njegovim riječima “uvjek imao u podsvijesti” ;   senzibilni ženski likovi i čulni istovremeno čedni aktovi;  svijet ptica  i životinja koji ga svrstava u najpoznatije skulptore- animaliste .

Izložena djela su dio jednog od najvrijednijih umjetničkih legata  u Crnoj Gori,   kojemu i poslije nekoliko   decenija nije obezbijeđen prostor stalne prezentacije u Podgorici.

Risto Stijović – skulptura

Risto Stijović (Podgorica, 1894.-1974.) spada u plejadu najistaknutih likovnih stvaralaca, koji su svojim opusom obilježili umjetnost XX vijeka na bivšem jugoslavenskom prostoru.

Školovao u na Umetničkoj školi u Beogradu 1912-14. (kod Đorđa Jovanovića), Kao učesnik Prvog svjetskog rata, preko Albanije stiže preko Krfa  u Marselj gdje nastavlja školovanje na metničkoj školi 1916. i 1917. godine  Diplomirao je na čuvenoj Ecole des Beaux-Arts u Parizu , gdje je imao Prvu samostalnu izložbu 1919.godine Sve do odlaska iz Pariza 1928. godine izlagao   i bio zapažen u umjetničkim krugovima metropole umjetnosti.

 Od 1928. godine živio je i radio u Beogradu. Bio član Umjetničke grupe “Lada” i “Oblik”. Bavio se i pedagoškim radom . Bio je član je Srpske akademije nauka i umetnosti od 1963.godine.  

Njegova pojedinačna skulptorska djela čuvaju se u mnogim  muzejima i galerijama, a   najveći broj je sastavni su dio  dva legata koje je za života ostavio  Pogorici i Beogradu.

 Stijović je za života bio nosilac najvećih jugoslavenskih priznanja: Ordena rada, 1957.godine, Ordena zasluga za narod 1965. godine, Oktobarske nagrade 1960.godine Sedmojulska nagrade, 1962. godine, Nagrade AVNOJ-a, 1970.godine, Trinaestojulske nagrada, 1972.godine,,Ordena Republike sa zlatnim vijencem,1974.godine.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.