13 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba radova učenika srednjih škola „Lubarda kao inspiracija”

Lubarda kao inspiracija
Lubarda kao inspiracija

Likovna izložba pod nazivom „Lubarda kao inspiracija”, učenika šest srednjih škola iz Crne Gore, biće otvorena u četvrtak, 5. maja u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, sa početkom u 17 sati . Izložba se realizuje na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i podrške kompanije „Adriatic Marinas – Porto Montenegro”.

U projektu koji je svojevrstan omaž ovom crnogorskom i evropskom likovnom velikanu, učestvovali su učenici SMŠ „Mladost“ iz Tivta, SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog,  SLŠ „Petar Lubarda“ sa Cetinja, Gimnazije „Stojan Cerović” iz Nikšića, Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije „Petar I Petrovic Njegoš” iz Danilovgrada.

Ovogodišnja izložba nosi naziv „Kamen“  jer je krš, kako je to zapisala Isidora Sekulić, „kao materija usko vezan za ljudsku dušu, stanište mudrosti i postojanosti u kojem je Petar Lubarda osjećao onu poeziju, koja je davno prije stvaranja ljudi započela, kada nije bilo do sunce, voda, kamen i oblak, kada je sva zemlja bila Crna Gora“.

„Na izložbi je tako, kroz razne forme iskaza – skulpture, slike, fotografije, objekte, kolaže urađene u raznim materijalima – nelikovnim i likovnim, predstavljena vizija crnogorskog krša kojem su novi život udahnuli bogata mašta i oštro oko naših budućih likovnih nada.“-  ističe istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Najbolji radovi će biti nagrađeni, a izložba će trajati do 23. maja.

„Cilj naše Fondacije je da kroz razne kulturne aktivnosti približi Lubardu publici koja nije imala priliku ranije da uči o njemu ili da ga upozna kao stvaraoca i kao čovjeka, za života. Lubarda je stekao svoju slavu za života, ali mi radimo da se njegovo ime, misli, riječi i djela sačuvaju i da se približe publici. Poseban projekat “Lubarda kao inspiracija” se vodi već 5 godina sa mladim generacijama, srednjoškolcima, koji svoja umjetnička djela inspirisana Lubardom posvećuju jednom godišnje kao sjećanje na velikana.“ – istakla je  predsjednica Fondacije „Petar Lubarda“ Đina Lazar.

Izvor:S. L.

Najčitanije