15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba o kraljici Jeleni

Galerija Solidarnosti Kotor
Galerija Solidarnosti Kotor

Izložba pod nazivom JELENA VELIKA KRALJICA biće otvorena 1.avgusta, subota u 20 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru. U pitanju je zajednički projekat Narodnog muzeja u Kraljevu i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, uz podršku Manastira Gradac.

Izložba je priređena 2014. u godini jubileja povodom sedam vjekova od smrti kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša i majke kraljeva Dragutina i Milutina, ktitorke manastira Gradac.

„Radi se o izložbi koja predstavlja sjećanje na znamenitu ženu, suprugu, majku, vladarku i monahinju Jelenu, čija ličnost i danas, nakon sedam vjekova, pobuđuje pažnju”, poručuju organizatori.

izlozba01_08_15Autorke izložbe su arheološkinja, muzejska savetnica odjeljenja za arheologiju Narodnog muzeja Kraljevo Tatjana Mihailović, istoričarka umjetnosti, viša kustostkija Suzana Novčić, (Umjetničko odjeljenje Narodnog muzeja Kraljevo) , te savjetnica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i rukovoditeljka arheoloških istraživanja manastira Gradac Emilija Pejović.

Izložbu će otvoriti arheolog iz Kotora mr Jovan Martinović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije