9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba novinarke i slikarke Vitke Vujnović “Slikam Sanjam”

Peta samostalna izložba novinarke i slikarke Vitke Vujnović biće otvorena sutra (ponedeljak, 18. septembar) u 20 sati – galerija „Sue Ryder“ na Belavisti.

Dva svijeta Vitke Vujnović sabrana su ovog septembra na jednom prostoru, na svega nekoliko metara udaljenosti i, ne slučajno, na mjestu koje dostojanstveno nosi ime – Belavista, zapisao je u tekstu za katalog producent Vuk Vuković.

– Prvi svijet, ako ga tako možemo nazvati, je onaj u kojem su istinitost, objektivnost i brzina ključni prinicipi na kojima počiva profesija Vitke Vujnović: novinarstvo i javnost njenog rada dostupni su svakodnevno. Međutim, od 2002. godine, Vitka nam, skromno i smjerno, ali samo povremeno, otvori i vrata svog intimnog svijeta – onog u kojem je društvena istina zamijenjena umjetničkom, gdje subjektivnost nadjačava objektivne percepcije stvarnosti i gdje stanuje vrijeme bez vremena.

Vuković primjećuje da je iskristalisana likovna poetika autorke, ovog puta, sabrana u minijaturama i tematski artikulisana najčešće kroz motive Herceg Novog i žene koje Vitka slika mediteranskim senzibilitetom, bez elemenata koji optrećuju.

– Njenim gradom vladaju mir i ljepota, a prepoznatljivi predjeli i građavine, poput Sahat kule, kao da nas okružuju, prate i štite, kao da nas podsjećaju da s druge strane vremena čeka siguran i bezbjedan svijet… možda baš onaj iza gradskog Sata. I upravo taj Sat, na slikama Vitke Vujnović, ne ograničava, ne sputava, ne sužava naš prostor vremenom, već kao da nas biblijski hrabri i podsjeća da „svemu ima vrijeme, i svakom poslu pod nebom ima vrijeme.  Vrijeme plaču i vrijeme smijehu; vrijeme ridanju i vrijeme igranju“. Njen Sat je, kao i čitav Grad, bajkovit i – iako naizgled prazan – pun života. Život mu, posebno, udahnjuje odabir boja: crveni krovovi i dominacija plave neodoljivo podsjećaju na vizantijsko slikarstvo koje je, takođe, asocijacija i kada je riječ o ženama koje, posebno pažljivo, slika Vitka Vujnović. Iako svetovni, ženski likovi na Vitkinim minijaturama prikazani su gotovo obogotvoreno – naročita pažnja je posvećena glavi i očima. Dok neklasična proporcija vrata često asocira na elemente manirističkog oslikavanja ljudskog tijela, oči su uvijek prikazane kao istinska slika duše i duhovnosti – povremeno s tugom, nekada sa zabrinutošću, često s nadom, ali uvijek s dostojanstvom, zapisao je Vuković, ističući riječ dostojanstvo kao okosnicu likovnog svijeta Vitke Vujnović.

– I ne samo da ga naglašavamo, već i pozivamo – ne samo u našem gradu i ljudima, već i u postupcima, strpljenju, zaštiti, perspektivi, upornosti, prijateljstvu, zadovoljstvu, velikodušnosti – i svim drugim kategorijima koje Vitka slika… i koje Vitka živi, poručio je producent Vuk Vuković.

Postavku je uradila vlasnica galerije „Sue Ryder“- Ljiljana Marinović, a autor likovnog rješenja kataloga je slikar Vojislav Kilibarda. Izložbu Vitke Vujnović, koju čini 70 minijatura – ulja na platnu, sutra će u 20 sati otvoriti producentkinja Milina Kovačević.

Izvor:Radio HN

Najčitanije