7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba mozaika Petra Vujoševića „Slovo i slovesnost“

http://www.rtvbudva.me/vijesti-slike/1469776566.jpg

  U galeriji „Marko K. Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu u ponedeljak, 1. avgusta biće otvorena izložba mozaika magistra slikarstva Petra Vujoševića pod nazivom „Slovo i slovesnost“. Umjetnik će se predstaviti sa 22 mozaika malog i srednjeg formata a izložbu će zvanično u 21h otvoriti arheolog Goran Pajović.

Petar Vujošević rođen je u Nikšiću a živi i radi u Baru i Beogradu.

Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirao na istom fakultetu. Takođe, diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Član je ULUCG-a, ULUPUDS-a i AIMC-a (Međunarodno udruženje za moderni mozaik).

Samostalno je izlagao u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici, Pančevu, Zrenjaninu, Kragujevcu. Na festivalu „Barski ljetopis“ realizovao je autorske projekte : “Jedan drugi svijet”, “Da, voda”, “Legenda o gvožđu” i “Kamen je znamen”.

Sa grupom Ametist (2001 – 2014) koju je osnovao sa još troje mozaičara realizovao je 33 izložbe kroz projekate: Sazvučje savremenog, antičkog i ranovizantijskog mozaika, Omaž Aleksandru Tomaševiću, Savremeni mozaik, Mozaik malog formata, Konkretno-apstraktno i Album misterijskih životinja.

Autor je i osnivač  Beogradskog festivala mozaika (Beograd, 2016.) i Festivala umjetnosti Virski (Bar – Virpazar, 2015. sa Zoranom Mistovićem).

Od 2013. organizuje i vodi Ljetnju školu mozaika u Starom gradu Baru a vodio je i brojne radionice mozaika.

O Petrovoj umjetnosti pisac Noel Putnik piše:
„Mozaici Petra Vujoševića plene diskretnom jednostavnošću forme, ali nije tako jednostavno dopreti do njih. Poput pitijskih proročanstava, čine se lako dosežnim, gotovo nadohvat jasnog razumevanja, da bi nam već u sledećem trenutku posmatranja mirno i sa hladnoćom kamena nagovestili da se u njima ipak krije mnogo toga neuhvatljivog i umu i rečima. Opiru se suvoparnoj intelektualizaciji i dozvoljavaju pristup samo neposrednom opažanju, smirenom, izoštrenom i oslobođenom suvišnih predstava i očekivanja. Kao i savremeni mozaik uopšte, Petrove radove je moguće tumačiti u raznim ključevima: sa pozicija likovne kritike, istorije umetnosti, semiotike i simbologije, čak i arheologije.“

Izložba će biti otvorena do 11. avgusta.

Najčitanije