16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba More i gradovi, slikara Nedeljka Simanića

Simanić – Gospa od Škrpjela

Izložba More i gradovi, slikara Nedeljka Simanića postavljena je u korporativnog zgradi Porto Montenegra (nekadašnji Dom Vojske).

Selekcija slika inspirisana je pejzažima Boke Kotorske – motivi Simanićevih slika su dobro poznati predjeli, u novom, freškom svjetlu. A umjetnik nam, možda i nesvjesno, odabirom motiva i načinom njihovog predstavljanja ukazuje koji su to ključni elementi tih predjela kojima smo okruženi: barke ispred grada, trgovi otvoreni za poglede, zelene pozadine brda iza ostrva, ističe arhitektica konzervatora u Kotoru Aleksandra Kapetanović.

Simanić, sarajevski slikar nastanjen u Boki Kotorskoj, sklonost prema crtanju otkrio je vrlo rano, crtajući na izazovnoj bijeloj poledjini porodičnih fotografija i svježe okrečenih fasada komšijskih kuća.

Završio je sarajevsku Umjetničku školu. Slikanje je za njega prirodna potreba, način komunikacije sa drugima, oblik divljenja prema svijetu. Slika na razne načine, ali najviše u impresionističkom duhu, nastojeći da što brže zabilježi svoj utisak. Voli boju, svjetlost, trag slikarske četke na platnu.

Izložba ce biti postavljena do 15. novembra.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije