8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba fotografija Tine Modoti

Tina Modotti

U okviru projekta „Tina Modoti – između umjetnosti i politike“, crnogorskoj publici premijerno će biti predstavljeni radovi jedne od najistaknutijih fotografkinja 20. vijeka, Tine Modoti.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak 18. maj, u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu sa početkom u 20 sati. Izložbu organizuje NVO Kulturni most iz Podgorice a na otvaranju će govoriti Luiđino Smiroldo, potpredsjednik  te NVO.

Postavka u najvećoj mjeri obuhvata radove koji su nastajali u Meksiku, zatim nekoliko ostvarenja iz Berlina, kao i aktove i portrete Tine Modoti, a koje su radili čuveni Edvard Veston i anonimni fotografi.

Crno-bijeli opus fotografija sadrži prikaze arhitekture, predmeta, meksičkog stanovništva i svakidašnjice, radničkih protesta i parada, kao i istaknutnih umjetnika, intelektualaca i političara vremena u kojem je živjela. Veliki broj radova ove umjetnice i političke aktivistkinje spada u ikone svjetske fotografije – njena ostvarenja objavljena su i razmatrana u gotovo svim stručnim publikacijama i dio su kolekcija najprestižnijih svjetskih muzeja i umjetničkih institucija.

Najčitanije