16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba EX VOTO, autora Veselina Banjevića

Galerija Solidarnosti Kotor
Galerija Solidarnosti Kotor

Izložba pod nazivom EX VOTO, autora Veselina Banjevića, posvećena sjećanju na don Branka Sbutegu, bit će otvorena u Galeriji solidarnosti, u srijedu,13.jula u 21 sat . Izložba je, kao likovni program uvrštena u Kotor Art i  Don Brankove  dane muzike.

Postavka  obuhvata: slike i zavjetne ploče. Oba segmenta izložbe svoje utemeljenje imaju u kulturnoj baštini, a donesena su na originalan način.Veselin Banjević je umjetnički dijalog s peraškom kulturnom baštinom započeo krajem 90-tih XX kada je radio na restauraciji Kokoljinih slika. Ideju da originalne  blind ramove koje je sam Kokolja izradio, ispuni vlastitim kreacijama don Branko je podržao i inicirao izložbu u Perastu i Podgorici 1999.godine.

Snaga umjetničkog univerzuma koji se krije pod kupolom peraškog svetišta trajno je „zarobila“ Veselina Banjevića i nadahnula ga da mu se poslije sedamnaest godina vrati i posveti se novom kreativnom izazovu, za koji je inspiraciju našao u srebrnim zavjetima pomoraca – Gospi, svojoj zaštitnici.

Banjevićeve ex vote su izvedene na 22 aluminijumske ploče (60x70cm), a u likovnom smislu potpuno autonomne kreacije koncentrisane na tri elementa: MORE, BROD i BOGORODICU, na samu esenciju originalnih srebrnih minijatura.

Ova izložba  je znak desetogodišnjice sjećanja na don Branka i znak pošte prema svim znanim i neznanim pomorcima Boke, a sve u slavu Gospe od Škrpjela.

Izložba slika i oblutaka Veselina Banjevića - Kotor
Veselin Banjević

Veselin Banjević je rođen 1946. godine na Cetinju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1970. godine u klasi profesora Ljibice Sokić.

Član je ULUS-a od 1973. Izlagao je na izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu i Stolivu u Boki Kotorskoj.

Najčitanije