Izložba EX VOTO, autora Veselina Banjevića

Galerija Solidarnosti Kotor
Galerija Solidarnosti Kotor

Izložba pod nazivom EX VOTO, autora Veselina Banjevića, posvećena sjećanju na don Branka Sbutegu, bit će otvorena u Galeriji solidarnosti, u srijedu,13.jula u 21 sat . Izložba je, kao likovni program uvrštena u Kotor Art i  Don Brankove  dane muzike.

Postavka  obuhvata: slike i zavjetne ploče. Oba segmenta izložbe svoje utemeljenje imaju u kulturnoj baštini, a donesena su na originalan način.Veselin Banjević je umjetnički dijalog s peraškom kulturnom baštinom započeo krajem 90-tih XX kada je radio na restauraciji Kokoljinih slika. Ideju da originalne  blind ramove koje je sam Kokolja izradio, ispuni vlastitim kreacijama don Branko je podržao i inicirao izložbu u Perastu i Podgorici 1999.godine.

Snaga umjetničkog univerzuma koji se krije pod kupolom peraškog svetišta trajno je „zarobila“ Veselina Banjevića i nadahnula ga da mu se poslije sedamnaest godina vrati i posveti se novom kreativnom izazovu, za koji je inspiraciju našao u srebrnim zavjetima pomoraca – Gospi, svojoj zaštitnici.

Banjevićeve ex vote su izvedene na 22 aluminijumske ploče (60x70cm), a u likovnom smislu potpuno autonomne kreacije koncentrisane na tri elementa: MORE, BROD i BOGORODICU, na samu esenciju originalnih srebrnih minijatura.

Ova izložba  je znak desetogodišnjice sjećanja na don Branka i znak pošte prema svim znanim i neznanim pomorcima Boke, a sve u slavu Gospe od Škrpjela.

Izložba slika i oblutaka Veselina Banjevića - Kotor
Veselin Banjević

Veselin Banjević je rođen 1946. godine na Cetinju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1970. godine u klasi profesora Ljibice Sokić.

Član je ULUS-a od 1973. Izlagao je na izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu i Stolivu u Boki Kotorskoj.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.