13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba „Dodir vatre“

Dodir vatre
Dodir vatre

Izložba „Dodir vatre“, priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore biće otvorena u petak 18. novembra u 19 sati, u lapidarijumu Muzeja Budve.

Riječ je o eduktivnoj izložbi koja je već predstavljena u Podgorici, a nakon Budve planira se preseliti i u nekoliko gradova Crne Gore.

Na izložbi će kroz panoe biti predstavljeni brojni stakleni artefakati otkriveni tokom arheoloških iskopavanja, koji se dijelom nalaze u ekspozicijama crnogorskih muzeja a dijelom u depoima i privatnim kolekcijama. Izložbom je obuhvaćen veliki vremenski period, od najranijih staklarskih ostvarenja iz 4. vijeka p.n.e. pa sve do onih iz prošlog vijeka. Tokom tog razdoblja stvorena su i neka od najvećih dostignuća umjetničke kreativnosti oblikovanja stakla koja se mogu svrstati i u svjetska.

Osim fotografija i teksta koji prati istorijsku genezu staklarstva i staklenih nalaza, posjetioci će imati priliku da vide i antičko staklo koje je dio stalne postavke Arheološkog muzeja Budve. Ovo izuzetno bogastvo koje potiče sa arheoloških iskopavanja antičke nekropole Budve ima svoje posebno mjesto na izložbi i time će doprinjeti da doživljaj posjetioca bude još živopisniji.

Autori izložbe su kustos savjetnik Dragan Radović, istoričar umjetnosti-arheolog i Miloš Živanović, mr arheolog.

Najčitanije