10 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Crna Gora 1914 – 1918” iz albuma fotografija Bele Maćašovskog

Pozivnica Fot.Maćašovski
Pozivnica Fot.Maćašovski

Izložba “Crna Gora 1914 – 1918” iz albuma fotografija Bele Maćašovskog biće otvorena u utorak 20. oktobra u 19 sati u “Galeriji solidarnosti” u Kotoru. Organizatori su OJU “Muzeji” Kotor, Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji I centar za kulturu Nikšić.

Bela Maćašovski (Budimpešta 1891. godine – Bajmok kod Subotice 1960. godine) završio je Medicinski fakultet u Budimpešti. Po izbijanju Prvog svjetskog rata regrutovan je kao ljekar u austro-ugarsku vojsku.

Tokom boravka u Crnoj Gori 1915, 1916, 1917. i 1918. uradio je seriju dokumentarnih fotografija, koje sem prizora iz ratnog i vojničkog života donose i prikaze posvećene životu i svakodnevici crnogorskih ljudi i čitavih porodica; primorskog i planinskog ambijenta i veduta gradova.

Nasljednici poklanjaju 1988 fotografsku ostavštinu (744 fotografije iz Crne Gore, Dalmacije, Albanije i Italije) i Dnevnik dr Bele Maćašovskog Istorijskom arhivu u Subotici. Stručnu obradu ovog vrijednog legata uradila je istoričarka Tatjana Segedinčev, viša arhivistkinja.

Dio fotografskog materijala vezanog za Crnu Goru, digitalizovan i priređen za izložbu, ustupljen je na korišćenje Nacionalnom savjetu crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu. Izložba Crna Gora 1914-1918. iz albuma fotografija Bele Maćašovskog je autentično svjedočanstvo o Crnoj Gori, njenim stanovnicima i životu tokom Prvog svjetskog rata.

Najčitanije