Izložba – Ambijent modernog doba

Lidija Nikčević
Lidija Nikčević

Izložba slika pod nazivom Ambijent modernog doba mlade akademske slikarke Lidije Nikčević postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra (u Domu Vojske).

U fokusu ove stvaralačke edicije, od preko tridesetak radova, je likovna afirmacija motiva iz neposrednog, urbanog okruženja – ambijent savremenog doba, sa svim svojim tehničkim i arhitektonskim zdanjima i elementima urbanog pejzaža.

Iako su slike u osnovi usmjerene na vizuelno jedinstvo zasnovano na estetičkim principima, a time lišene narativnog sadržaja, neformalni, psihološki aspekt doživljavanja istih se ipak, u izvjesnoj mjeri nameće prisustvom ljudske figure. Međutim figure su u službi naglašavanja prostornosti, osjećaja prisustva i direktnog doživljavanja ambijenta u kom su smještene, pa i isticanja kontrasta između čovjeka i ambijenta, prirodnog i konstruisanog – ističe autorka Lidija Nikčević.

Lidija je rođena 1992. godine u Nikšiću, i već prošle kalendarske godine završila je specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek slikarstvo. Ovo joj je 14. izložba po redu, 5. samostalna, a nosilac je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Godišnja nagrada Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje u 2015. godini.

Ideja i estetika djela mladih crnogorskih autora nosi duh moderne Crne Gore i za inostranu nautičku klijentelu koja posjećuje Porto Montenegro, predstavlja vrijedan kulturni sadržaj i informaciju na univerzalnom jeziku o kreativnom potencijalu ljudi iz male mediteranske zemlje, dodala je Nikčevićeva.

Izložba će biti postavljena do 15. marta.

Podijeli

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.