12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba akvarela „Ljepote Boke Kotorske” na ostrvu Gospa od Škrpjela

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu organizovali su povodom blagdana Velike Gospe u istoimenom svetilištu u Pomirdbenoj dvorani na ostrvu Gospa od Škrpjela izložbu na kojoj se akvarelima „Ljepote Boke Kotorske” predstavila slikarka Ljudmila Riskina iz Moskve.

Izložbu je otvorio potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović, koji je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što se obraća u Pomirdbenoj dvorani Gospe od Škrpjela, na otvaranju Riskine izložbe koju čine 23 rada u akvarelu / tehnici, a la prima, nastala tokom prošle i ove godine.

“Na slikama su prikazane ljepote Boke Kotorske koje zadive svakoga ko se sa njima makar jednom sretne, ali samo umjetnici imaju dar od Boga da tu ljepotu zabilježe kičicom, riječju, notom.. Ljudmila Riskina je to prenijela na ova 23 platna tehnikom kojom slika od 2012. godine i učestvuje na međunarodnim izložbama u Rusiji i Crnoj Gori, gdje je osvojila niz nagrada i priznanja. Njeni radovi nalaze se u mnogim kolekcijama u Rusiji, Crnoj Gori, Indiji, Španiji, Italiji i SAD.

O njenom slikarstvu pohvale ističu istaknuta imena slikarskog svijeta. Profesor na umjetničkoj katedri u Moskvi Igor Donij između ostalog navodi: „Ljudmilini radovi
su puni srdačnosti i lirizma. Urađeni su na visoko profesionalnom nivou, sa prefinjenim osjećanjem poetike morskog pejzaža. Iskrenost i laka, radosna energija autora pozitivnom energijom ispunjavaju gledaoca”.

Natalija Gorda, član Saveza umjetnika Rusije piše:„Izvrsna, neobična i kreativna Ljudmila! Plahovitost boja i smjeli postupci samo govore o visokoj umjetničkoj vještini. Ekspresivno, smjelo, sjajno!”

A Tatjana Strežbecka, član Sankt – peterburškog Saveza umjetnika konstatuje: „Nježno i istovremeno blistavo i veselo slikarstvo, kao sama Ljudmila. Talentovanost
i visoko profesionalni radovi uzbuđuju gledaoca i prenose ga u svijet ljepote, ispunjavajući nas sve emocijama sreće.”

Ovo su bili i više nego dovoljni razlozi da se Galatea Gallery zainteresuje za ovu umjetnicu i uključi je u svoj program decenijske saradnje sa Župnim uredom u Perastu, jer je ovo već deveta izložba koju zajedno organizuju Galatea Gallery i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu, što je postala i tradicija pred Veliku Gospu ovdje na Gospi od Škrpjela”, rekao je Nedović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije