20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izlog knjižare So

Izlog knjižare So
Izlog knjižare So

U Preporukama za čitanje koje slijede, ove sedmice napravićemo stađunski izuzetak – uz podsjećanje na knjige koje, ili determiništu početak školske godine, ili mogu da budu korisne baš u ovom trenutku. Ako je 1. septembar dan kada učenje oficijelno počinje, tada bi se hercegnovski gradski knjižari deboto poradovali priči u vezi s temom do kog nam doba valja učiti.

Bukvar za prvi razred Kreativnog centra – jedan je od najljepših bukvara ikad štampanih u nas. Osmišljen da omogući najlakše učenje slova, znalački ilustrovan, u popularnom formatu i ne prevelike težine – Bukvar je s razlogom i dalje knjiga broj jedan za svakog đaka prvaka.

Za one mlađe, takođe iz izdavačke radionice Kreativnog centra dolazi nam Mali bukvar i Mala abeceda, prvi idealan za učenje pisanja u predškolskom uzrastu, a drugi – za učenje latinice u 2. razredu osnovne škole.

Knjiga Škola, dolazi nam iz pera poznate regionalne spisateljice za djecu Jasminke Petrović, i ilustrovana je prepoznatljivim humorističnim crtežima Boba Živkovića. Saznajemo kom tipu učenika svak pripada, da li Šlihtari, Zombiju, Smaraču, ili nekom drugom. Odlično razvrstane, vidimo i nastavnike. Ovaj jedinstveni vodič kroz školu otkriva nam sve tajne domaćih zadataka, školskih lektira, roditeljskih sastanaka, svih oblika prevara, a ujedno je koncipiran i kao vodič za preživljavanje. Izdavač je Kreatvini centar.

Isti izdavač, dakle Kreativni centar razvio je serijal posebnih knjiga pod naslovom Kako preživeti u školi, pri čemu je prvi dio upravo tako i naslovljen, drugi – Kako preživeti ako si dečak, i treći – Kako preživeti ako si devojčica. Riječ je o najboljim priručnicima iz domena popularne psihologje prilagođene uzrastu osnovnoškolaca, o knjigama bez dlake na jeziku, i to od vrste zbog koje obavezno žalimo što nisu postojale u vrijeme dok su generacije roditelja naših školaraca i same odrastale.

Za one koji još nisu pošli u školu, knjiga Školica, u izdanju popularnog Kreativnog centra, na lak način približiće što to zapravo radi stariji brat ili sestra – ako već pohađaju pravu, veliku školu. Školica je puna naljepnica, mjesta za bojanje, kao i onih djelova koje djeca prepoznaju kao mjesta „za rješavanje“.

Kako da pripremite dete za vrtić Jovanke Jovičić postavlja i odgovara na pitanja: da li se vaše dijete dobro snalazi među vršnjacima?, Kako prolazi u dvorištu?, Da li se prilagodilo vrtiću?… Gotovo svi roditelji strijepe od ovih upitanosti, i sa svojim djetetom dijele gorčine neuspijeha i radosti uspijeha. Ova je knjiga namijenjena direktno roditeljima čija djeca polaze u vrtić, ali se njome mogu da okoriste i roditelji s izvijesnim stažom. Nudi poštenu pomoć, kroz savjetovanje roditeljima kakav stav da zauzmu u pojedinim svakodnevnim situacijama. I ovo izdanje Kreativnog centra snažno je opredijeljeno da brani interese djece.

Mirjana Mitrović autorka je knjige Mama i tata polaze u školu. Riječ je o najboljem priručniku za roditelje čija djeca polaze u prvi razred. Puna realnih životnih situacija, puna odgovora na iste, i ova knjiga Kreativnog centra postaje jedna s audio-police koju smo u ovom specijalizovanom izdanju rubrike Preporuka za čitanje naredne sedmice, posvetili prvom danu školske godine.

Za one koji činom diplomiranja nisu prestali da uče, skrenimo pažnju na još nekoliko naslova:

U knjizi Fokusiranost autor bestelera Emocionalna inteligencija Danijel Goleman istražuje nauku o pažnji u svim njenim oblicima. On obnavlja značaj tog rijetko primijećenog i potcijenjenog mentalnog svojstva koje igra neizmjerno važnu ulogu u našem probijanju kroz život. Pažnja umnogome funkcioniše kao mišić: ako se loše koristi, oslabiće, ako se valjano koristi, ojačaće. U doba neprekidnog ometanja pažnje Goleman ubjedljivo tvrdi da je sad važnije nego ikad da naučimo kako da izoštrimo fokus ako želimo da se takmičimo, a pogotovo ako želimo da budemo uspješni. Izdavač je Geopoetika.

Našim poletarcima i đacima, srećno uspinjanje uz skale obrazovanja i duha – žele hercegnovska gradska Knjižara So.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije