18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izašlo jubilarno izdanje “Komune”

Komuna
Komuna

Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” objavila je 20. jubilarni broj, koji je odštampan na povećanom broju strana.

Kako su istakli urednici,”Komun@” i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, a časopis započinje uvodnikom “Slatko od zelenih smokava ” iz pera izvršnog urednika Minje Bojanića koji se osvrnuo na uspjeh koji su postigli u prethodnih pet godina.

U tekstu pod naslovom “Svađa prošlosti i sadašnjosti je smrt budućnosti” Derviš Selhanović govori o bogastvu kulturne baštine i zavidnom mozaiku raznovrsnosti Crne Gore, dok  Blagota Mitrić za jubilarni broj piše o životnoj baštini pod nazivom “Tražim trag trajanja”.

Marjan Mašo Miljić u tekstu o crnogoskim virdžinama objašnjava fenomen zavjetovanja đevojaka da se ne udaju, kao jednom od ženskih celibate i osobenoj društvenoj pojavi čiji korjeni sežu do nekog drevnog kulta.

Dragana Kujović piše o orijentalnom pisanom naslijeđu pod nazivom “Karakter božanskog slova”, a Dejan Vuković u redovnoj Komuninoj rubrici iz istorije diplomatije o “Prijateljima s pretižne engleske adrese”.

“Ni ovog puta ne izostaju Komunini eseji po kojima se ona od početka izlaska i preopznaje. Tako  Željko Rutović piše o crnogorskoj stolovači kao stolici aristokratskog stava, a Ramiz Hadžibegović o jastuku kao svojevrsnom ogledalu i metafori naše realnosti na kojem nastojimo da spojimo nespojivo, dubinu i tajanstvenos”, naglasili su urednici “Komune”.

Miro Marušić, predstavlja  Luku Brajnovića, Kotoranina koji je živio u Španiji, a čije ime nosi prestižna nagrada ”Premio Luka Brajnovic de la Comunicacion” koja se dodjeljuje novinarima i drugim javnim ličnostima koje su se istakle svojim etičkim načelima.

Salko Luboder piše o Ibrahimu Kurpejoviću, slikaru iz Rožaja u tekstu pod naslovom “Riječ je zavičaj slike” ,a Adem Ado Softić o Stevanu Labudoviću, nekadašnjem ličnom Titovom fotografu, koji i u devetoj deceniji svoga života nastavlja sa fotorepotrerskim žanrom, čiji su filmovi i fotografije ostavili tragove za vječnost.

Ajdin Rakić,predstavlja ekskluzivno, za jubilarni broj Komune do sada nepoznatu priču koja se po prvi put objavljuje o velikom veziru Jusufu Sinan Paši kao nekadašnjem velikom vojskovođi porijeklom iz Herceg Novog, a  Goran Sekulović kantautora Miladina Šobića kao božanskog čovjeka koji je čitav svoj život podario poeziji i muzici, zbog čega će biti i dio istorije.

Časopis Komuna
Časopis Komuna

Sait Šabotić piše o starim zanatima u Bihoru koji su nastajali u borbi Bihoraca sa varljivim čudima prirode, a Zoran M.Zečević o prvom domu trezvenjaka u Beranama u kojem je 1941. zasijedao Prvi narodni parlament u okupiranoj Evropi.

Komuna takođe u tekstu  Amera Ramusovića podsjeća na veliki jubilej 120 godina Nikšićke pivare u kojem se podsjeća da “u svako bure, flašu, kriglu ili limenku Nikšićkog piva je pretočena istorija i razvoj privrede jedne zemlje, od najranijih početaka do savremenih tokova i vizija za budućnost”.

U rubrici iz crnogorskih gradova  Gani Karamanaga piše o nekadašnjim ulcinjskim simbolima poput Beledije i Pašine kuće koje su danas ruševine, Veselin Konjević o Budvi kao gradu milenijumskog trajanja, Vlado Duletić o misteriji i tajnama zelenog krša na bečićkom žalu.

Željko Milović u barskoj kartolini podsjeća na radove Japanca Jasušija Horija autora nekoliko skulptura koje još uvijek krase grad pod Rumijom, dok arhitekta Vildan Ramusović piše o tvrđavi Kosmač (koja se nalazi na putu izmedju Cetinja i Budve) kao fortifikacionom utvrđenju od izuzetnog značaja.

Željko Starčević piše o obnovi orjenskih staza i tamošnjoj spomen ploči koja nema samo značaj za Orjen več i za tadašnju Austrougarsku, a sadašnju Crnu Goru.

Takođe, Radmila Perović podsjeća na značaj Miljokaza u predjelu Banjana, zapadno od Velimlja, a Nikola Tatar na “Kazivanje knjaževog štitonoše” u tekstu u kojem podsjeća na dan kada je knjiga “Oktoih prvoglasnik” osvojila Crnu Goru.

Mašo Miljić predstavlja jednu od najgledanijih TV emisija na našem prostoru “Kad prošetah Crnom Gorom” koja se emituje na TVCG, a posvećenu kulturnoj baštini naše države i njenog autora Milorada Mića Miranovića čiji je život pretočen u pjesmu.

Najnoviji, jubilarni broj Komune predstavlja i knjigu Danila Burzana o istoriji Podgorice iz Pera Cena Tuzovića, potom “Kulturne zanmenitosti Gusinja” autora Halila Markišića, fotomonografiju Andrijevice autora Ane i Dušana Stijovića i zbirku eseja koji su objavljivani u časopisu Komun@ iz pera Ramiza Hadžibegovića koja je sazdana u vrijednoj knjizi pod nazivom “Blisko kraju”.

Tu su i prikazi knjiga “Homo mašina” autora Željka Rutovića i “Beskopnik Borisa Jovanovića Kastela.  Takođe u Komuni su zastupljeni i Feljton Vladimira Kekovića iz knjige “25 godina poslije “ koji govori o događajima u Crnoj Gori s kraja osamdesetih i poslednji nastavak feljtona Radmile Perović o strancima o nama iz knjige Henrika Angela.

I u ovom broju nije izostao tekst iz sportske baštine pa tako Branislav Borilović podsjeća na značaj skejtinga koji je na Cetinje stigao još daleke 191.0 kao treći grad u Evropi koji je prihvatio i propagirao ovu vrstu sporta.

I ovaj, kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić i tehnički urednik Voislav Bulatović, a svi čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije