11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Iz mog ugla” izložba karikatura Muhameda Maksa Đerleka

Izložba karikatura- foto radio H.Novi
Izložba karikatura- foto Radio H.Novi

Izložbu „Iz mog ugla” Muhameda Maksa Đerleka, koji se samostalno  predstavio publici po petnaesti put svojim karikaturama, u Galeriji  „SPA” u Herceg Novom otvorio je Generalni konzul Republike Srbije u  Crnoj Gori Slobodan Bajić.

Izloženo je dvadesetpet karikatura iz opusa  od oko 900, koje je Đerlek uradio poslednjih petnaestak godina. Bajić je na otvaranju istakao da je Galerija „Galatea” osmislila  odličnu izložbu, čiji je autor jedan od najpoznatijih karikaturista sa ovih prostora i koja se može pogledati do kraja sljedeće nedjelje. Govoreći o umjetniku iz Novog Pazara, koji je učestvovao na  mnogobrojnim kolektivnim izložbama tokom prethodnih tridesetak godina  od svog grada do Berlina, Bajić je kazao: „Ovakvim radovima, naravno,  pripadaju i nagrade i to najveće, kako kod nas, tako i u svijetu, od  kojih izdvajam specijalnu nagradu na Festivalu karikature u Ankari, prvo  mjesto na Festivalu karikature u mjestu Foligno – Italija, Prvu nagradu  na Svjetskom festivalu karikature u Beogradu, u Pljevljima, kao i  najpoznatije i najcijenjenije nagrade u regionu, Zlatni Pjer u  Beogradu… Sam Maks o naslovu izložbe ima svoje objašnjenje – zašto  iz mog ugla, zato što ne volim da mi iko servira istinu, želim da do nje dođem sam. Večeras pogledajte kako Maks Đerlek kao Robin Hud  mačem karikaturom otkida osmijeh od onih, koji su od naroda osmijeh  oteli i taj osmijeh vraća narodu! On je crtač čiji se pogled na svet  zasniva na tragičnim paradoksima savremenog sveta – od tih paradoksa on  gradi svet sopstvenih poetskih opservacija, koračajući smelo po jednoj elastičnoj liniji razapetoj iznad ambisa koji nam danas  svima preti!

”Hvala vam, poštovana publiko, meni je drago što ste večeras ovde”,  rekao je proslavljeni karikaturista, koji je prvi put u Herceg  Novom.

„Oduševio sam se Herceg Novim, ali Novi Pazar je nekako  dinamičniji. Sigurno je ovde dinamičnije i bolje tokom jula i avgusta.  Izložbu sam naslovio „Iz mog ugla”, što je objasnio konzul, a  reći ću i ovo: iz tupog ugla i kocka je lopta! Iz svog ugla posmatram  i tumačim svet na svoj način, bez uticaja bilo kog.”

Ljubiteljima likovnih umjetnosti obratio se i Domagoj Žarković u ime  galerije „Galatea”:

„Želim da zahvalim vama koji ste došli  večeras, a onima koji nisu, da poručim da će narednih desetak dana  moći da pogledaju ovu izložbu. Treba istaći da se ovaj suptilni  crtač, na taj način, samo pridružio majstorima ovog zanata, iz  „beogradske škole karikature” – čiji su rodonačelnici, kad je  reč o korišćenju linije kao osnovnog izražajnog sredstva u  karikaturi – Zuko Džumhur i Dragan Savić, Dimitrije Živadinović i  Radoslav Zečević, Zoran Jovanović i Dušan Petričić. Tako imate  čuveni američki „Kip slobode”, kome Đerlek drsko, umjesto  buktinje stavlja u ruke: svijeću! – pretvarajući ga u smjelu  satiričnu opservaciju o relevantnosti postojećih vrijednosti i  simbola, kojima tzv „novi svjetski poredak” nameće nužno, i neka  nova tumačenja, a Đerlekova vizuelna dosjetka se pretvara u uzbudljivu i radikalnu vizuelnu metaforu“.

Najčitanije