Interesantna likovna izložba u tivatskom nautičkom centru

Inventory List
Inventory List

Izložba pod nazivom “Umjetnost kanadskih Inutia – grafike, skulpture i tapiserije”, kolekcionarke Judith Varney Burch, biće postavljena od 28. februara do 30. marta u Zbirci pomorskog nasljeđa u nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu.

“Decenijama skupljane tradicionalne narodne umjetnine u inuitskim (eskimskim) zajednicama sa Bejker jezera, na sjeveru Kanade, prenose jedinstveni kanadski identitet Inuita, njihove duhovne percepcije i vjerovanja predaka, kao i običaje. U fundusu izložbe koja će publika u Crnoj Gori imati priliku da vidi prvi put, dominantne su tapiserije u kojima petnaest švalja živopisno oslikavaju tradicionalne scene lova i enigmatske simbole značajne za njihovu kulturu – tapiserije su pune jakih kontrasta i jarkih boja, narativnog i zamršenog veza i dezena.”- saopšteno je juče tim povodom iz Porto Montenegra čiji je većinski vlasnik kanadski milijarder Piter Mank.

Pored samih umjetnina koje čine postavku, zanimljive su i biografije samih autorki th djela kako bi se bolje razumio njihov identitet i tipičan način života. To su naime, žene koje aktivno love karibue i žive u ledenom divljem prostranstvu, nomadskim načinom života,

Šivenje je vitalna vještina preživljavanja Inuita koji žive od svoje zemlje. Žene su strugale i žvakale kožu karibua i foke kako bi ih omekšale u procesu kreiranja odjeće, i koristile bi tetive kao niti. Domišljatost ovih žena i vješto šivenje pretvaralo je životinjsku kožu u odjeću, pokrivače, pa čak i u plovila, poput kajaka. Cijela porodica je zavisila od umjeća ženinog šivenja, od muževa koji su išli u lov, dok su se bebe krile u majčinoj jakni-parki. Ukrašavanje jakni i odjeće raskošnim šarenim detaljima u igloima, prenešene su i u modernu tekstilnu umjetnost današnjih inuitskih žena – te će svi posjetioci izložbe vidjeti i moderne parke, unikatne i ručno rađene.

Izložba “Umjetnost kanadskih Inuita” u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra za posjetiovce će biti dostupna svakodnevno radnima danima od 9 do 16, a subotom od 13 do 17 sati.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.