7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Hercegnovski strip festival“(HSF) od 2. – 7.septembra

Simpson
Simpson

Udruženje ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“ koje već devet godina uspješno organizuje jedini festival stripa u Crnoj Gori – „Hercegnovski strip festival“(HSF)  u susret desetom izdanju festivala, koji će biti održan od 2. do 7. septembra, poručuje da će još snažnije nego do sada potvrditi da je riječ o manifestaciji od  značaja za Novi i Crnu Goru.

U tom kontekstu je i povratak u Herceg Novi Williama Simpsona, storibordera najpopularnije planetarne TV serije „Igra Prestola“, koji je u bogatoj karijeri crtao Betmena, Sudiju Dreda, Transformerse, Indijanu Džonsa, Osmog Putnika i još mnogo toga, a koji je bio naš gost u februaru na prvom zimskom strip vikendu. Pored njega, potvrđuju iz HSF možemo potvrditi da će festival uveličati Mike Collins (Superman, Batman, Flash, Wonder Woman, Justice League, 2000 AD, Dr.Who…), Guillermo Ortego (Batman, Avengers, Lobo, Spectre… ), Walter Trono (Dragonero, Dylan Dog, SBE…), Milorad Vicanović Maza (Wunderwafen, Lady Spitfire, Jour J…), Yacine Elghorri (Futurama, Titan AE, Evolution, The Fantastic Four, Thru the Moebius Strip), Igor Kordej – najveći strip crtač sa ovih prostora svih vremena, te Sonja Gašperov, Dragan Paunović, Pavle Zelić, Dejan Šijuk, Jana Adamović, Dragana Kuprešanin.

Najavljuju i nevjerovatno iznenađenje u režiji Ambasade Republike Italije, koja je početkom godine potvrdila nastavak podrške Festivalu i priprema dolazak gosta iznenađenja za jubilarni festival. Uz stalne prijatelje HSF-a, ove godine je sa njima i Sixt rent-a-car, pa će Deseti HSF  biti nešto najspektakularnije što je naš grad, Crna Gora, pa i region uopšte doživio kada je riječ o svijetu devete umjetnosti.

Na listi gostiju su  i autori koji su na festivalu prisutni svake godine i koji čine njegov integralni dio – Tihomir Tikulin Tico, Vladimir Vesović i Mirna Martinović koji su zaduženi za radionice, postavke izložbi i ostale programe HSF-a, kao i mladi autor iz Podgorice, Luka Cakić.

Strip HN
Strip HN

Izložbe na jubilarnom HSF-u pratiće dosadašnju formulu organizacije, a u planu su i prateći muzički sadržaji ukoliko to budžet dozvoli. Jubilarni festival to definitivno zaslužuje, s obzirom na to da su muzički programi bili sastavni dio i prvog, inauguralnog festivala Uz redovni program,ove godine prvi put, pod pokroviteljstvom  dugogodišnjih saradnika i prijatelja, kafana-picerijom „Atelier“ iz Herceg Novog HSF je osmislio i GRADNI KONKURS ZA KRATKI STRIP – ,,COMIC ATELIER’’. Na taj način HSF postajeprvi strip festival u regionu koji ima nagradni konkurs sa  tri novčane nagrade. Konkurs, čija je tema kafana ili boemski život,  biće otvoren do početka festivala, a nagrade su 250 eura za prvoplasirani rad, 150 eura za drugoplasirani i 75 eura za trećeplasirani rad.

Najčitanije