Gradska muzika Herceg Novi sprema se za nastupe

Herceg Novi
Herceg Novi

Gradska muzika Herceg Novog uputila  je poziv svim svojim starim članovima i zaintrersovanim  sugrađanima da se aktiviraju kako bi društvo nakon duže pauze počelo ponovo  samostalno nastupati i to na predstojećem “Prazniku mimoze 2015.”

Najstarija institucija kulture u Herceg Novom, Gradska muzika, osnovana 1866. god. proteklih deset godina nije funkcionisala, a  jedan od osnovnih razloga za to je bio – nedostatak instrumenata .

Protekle godine formirani su novi organi društva,  napisan je Statut i akta usklađena sa zakonskim normativima. Gradska muzika trenutno je bez kapelnika, pa stariji obučavaju mlađe. Ukupno je 15  muzičara, a za javni nastup potrebno je najmanje 24. S toga je Gradska muzka uputila poziv za upis novih članova i povratak starih.

Hercegnovska Gradska muzika je sa mažoretkama 1969. godine bila jedinstvena na Balkanu, pa im je želja da ožive i sekciju mažoretki.

1459870_695985873792281_1668511899_nPrijem novih članova muzičara i audicija za mažoretke održaće se 21. septembra od 10 do 12 sati  u prostorijama Gradske muzike Herceg Novi. Prijave se mogu obaviti slanjem SMS-a (ime i prezime) na telefon 069 349 069 (za mažoretke).

Upis za muzičare u amaterskom duvačkom orkestru održaće se u subotu 20. i u nedjelju 21. septembra, a poželjno je da se u SMS-u na 067 573 637, osim imena i prezimena, navede i instrument koji se svira.

Gradska muzika Herceg Novi osnovana je daleke 1886. kada je ovim prostorima vladala Austrougarska monarhija, bila je višenacionalna, amaterska, a glavni motiv članova je bio da pomognu kulturnom razvoku životu u gradu.

Na takmičenju u Ljubljani 1922. osvojila je prvo mesto. Bila je formirana i u Bokeškoj brigadi za vrijeme Drugog svjetskog rata, a nakon oslobođenja 1944. počela je da nastupa širom zemlje. I sve doskoro bila je najbolja gradska muzika sa ovih prostora .

Kapelnik Gradske muzike 1949. godine bio je  Ivan Bagatela koji je u orkestar primao radničku klasu jer bi ona ostajala u gradu, dok su  studenti odlazili. U to vrijeme je u Gradskoj muzici bilo oko 40  muzičara. Porodice su imale i po nekoliko članova i to je trajalo godinama. Dva kapelnika su bila iz starog grada. Malo članova je znalo note. No, učilo se, moralo se učiti makar  solfeđo u Muzičkoj školi pa tek nakon dvije godine učenja dobijali su se instrumenti, sjećaju se stariji članovi. Kapelnik je određivao što će se svirati, kao i što će ko da svira, pošto bi  najpre pogledao u usne i u ruke.

Gradska muzika Herceg Novi
Gradska muzika Herceg Novi

Tradicionalno imaju  dobru saradnju sa hercegnovskom Muzičkom školom iz Herceg Novog,  Mjesnom muzikom iz Đenovića kao i plesnim studijom „Diano“, koji im pomaže u osmišljavanju koreografija za mažoretke.

Za dvije godine, 2016.  planira  se obeležavanje 130 godina rada  ove značajne kulturne institucije u Herceg Novom.

Podijeli

1 komentar

  1. Gospodine Marušiću,
    htjela bi da Vas, kao maturant, pozovem da ispratite defile učenika srednje škole “Ivan Goran Kovačić” koji će se održati 29. maja 2015. u 20 časova na trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom. Nadam se da nećete zanemariti ovaj poziv i da ćete svojim prisustvom upotpuniti, za nas maturante, taj veoma važan događaj.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.