10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Forteca International Film Festival Perast

POSTER FORTECA

Prvi FIFFP (Forteca International Film Festival Perast) – međunarodni festival koji okuplja filmove i autore sa sjevera Evrope (Nordijskih zemalja), iz regiona i svijeta biće svečano otvoren u srijedu 26. jula u 19 sati u Muzeju grada Perasta.

“FIFFP je most koji će prikazati filmove koji se ne viđaju često u našim krajevima. Festival je nastao iz potrebe da se bavimo i okrećemo nekim novim temama na filmu, obraćajući pažnju na žensko filmsko stvaralaštvo, kako na platnu tako i iza njega. Naziv Forteca (inače naziv za zidine Fortece iznad Perasta) – znači utvrđenje ili odbrana i baviće se odbranom kulturnih vrijednosti i nasljeđa. A ljepšeg mjesta za taj doživljaj i stvaranje filmske umjetnosti nema”, kažu organizatori.

U takmičarskoj selekciji će se naći 10 dugometražnih igranih filmova iz regiona i sveta: iz Rusije, Češke, Mađarske, Makedonije, Srbije, Grčke, Norveške i Švedske. Žiri će biti iz Crne Gore: Maja Todorović – scenarista, Ivan Mladenović – reditelj i pobjednik BaNeFF doc:short 2015 i Branka Stanić – glumica. U glavnoj selekciji biće prikazano nekoliko dokumetrarnih i kratkih filmova.

Osnivač i selektorka ovog Prvog festivala je glumica Jelena Mila, švedsko-srpsko-crnogorska glumica s timom saradnika iz Švedske, Norveške i iz regiona. Nakon uspješnog rada na Festivalu u Švedskoj i Nordijskim zemljama – Balkan New Film Festival koji za cilj ima predstavljanje domaćih filmova na sjeveru Evrope, stvaranje Festivala u Perastu predstavlja zapravo nastavak istog rada samo u Regionu.
Za osnivanje Festivala zaslužni su još Aleksandra Simeunović- istoričarka umetnosti, kustostkinja i organizatorka brojnih kulturnih događaja u Muzeju Perast, takođe saradnica na selekciji filmova i koordinator Festivala kao i Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja u Kotoru.

Otvaranje je zakazano za srijedu 26. jul u 19 sati u Muzeju Perast. Projekcije selektovanih filmova biće svakog dana u Muzeju Perast od 19 sati, a nakon toga na Trgu od 21 sat biće predstavljeni gosti i saradnici kroz razgovor sa publikom, debate i kreativne radionice s filmskim stvaraocima između 26-30. jula. Pored Muzeja i Trga, projekcije će biti i u Rimskim mozicima u Risnu, kao i na ostrvu Gospa od Škrpjela.
Program festival biće objavljen na sajtu www.fiffperast.com, kao i gosti saradnici na Festivalu.

Festival je nastao u saradnji sa gradom Kotorom, Perastom, Turističkom organizacijom Kotor, ambasadom Švedske u Srbiji i Crnoj Gori, Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom, kao i brojnim lokalnim partnerima koji su pomogli realiazaciju ovog festivala.

Najčitanije