15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival klapa Perast – klapa “Contra” za kraj sezone

Klapa Contra
Klapa Contra

Poklon gradu”  naziv je završnog koncerta koji organizuje Međunarodni festival kalpa Perast, povodom velikog jubileja – 15 petnaest godina od osnivanja.

Koncert klapa Contra iz Splita i ženske klape Maris iz Kotora biće održan u subotu 27.avgusta na trgu Svetog Nikole u Perastu sa početkom u 21 sat – ulaz besplatan.

Poklon gradu”  je davno planirani završni koncert  kojim se Festival klapa Perast želi zahvaliti  ljubiteljima klapske muzike nakon niza koncerata koji su pratili naš jubilej. Planom Festivala predviđena su bila dva koncerta za građane i turiste Boke, u Kotoru i Perastu. Izostao je međutim interes nadležnih u Kotoru pa i u Tivtu. Tako će izvanredna klapa Contra iz Splita, uz žensku klapu Maris  kao gost, nastupiti jedino u Perastu – poručuju organizatori.

CONTRA iz Splita i u svom imenu nosi dio fenomena koji je odlikuje. Formirana tek prije 18 mjeseci “rasprodana je” širom regiona pa su iz Festivala ovaj termin rezervisali još u martu  mjesecu. Obično klapi  treba duže vrijeme za afirmaciju ali to se ne odnosi na Contru:  na najprestižnijem , 50. Festivalu klapa u Omišu, prije mjesec dana su osvojili Srebrni štit ( 2.mjesto ocjenama stručnog žirija) i Brončani leut (3.mjesto glasovima publike).Tajna uspjeha i popularnosti  je u sastavu: Edi Šegota je bio dugogodišnji vodeći tenor klape KAMBI, dok su ostali članovi probrani, po kvalitetu i iskustvu, iz najboljih klapa splitskog regiona.

Koncert klape Contra će stoga biti prava poslastica za ljubitelje klapske muzike, po repertoaru i iznad svega kvalitetu izvedbi. Ulaz na koncert je slobodan ali se uveliko već rezervišu bolja mjesta.

Iz Festivala klapa Perast ne kriju zadovoljstvo što će bokeljskoj publici pokloniti ovaj koncert kao krunu ovogodišnjih klapskih programa.

Počelo je 8-martovskim koncertima u čast Jakše Fiamenga u Kotoru i Tivtu, a onda su, povodom 15.jubileja  uslijedili  klapski koncerti širom Boke, u Herceg Novom, 1.7. za ženske klape, u Tivtu 2.7. za muške ,  u  Kotoru 16.7. izvanredan koncert crnogorskih klapa a finale najboljih u kategorijama Nova klapska pjesma, ženske, mješovite i muške klape je bilo u Perastu, 29.i 30.jula.  Slijedeći njegovanje kulturne baštine, kao vrijednu odliku Festivala,   promovisana je Lirica br.4. sa Uspomenama iz Perasta Dionizija de Sarna San Đorđa (1896.)  a kruna 15.godišnjeg rada je izdanje dvostrukog CD-a  sa 36 festivalskih izvedbi koje uključuju bokeljske pjesme, klapske obrade crnogorskih pjesama, izbor novih klapskih pjesama i savremene klapske obrade Kubinih zapisa iz Boke ( 1907.g.) o kojima je 2015. izdata i vanredna naučna knjiga.

Festival klapa Perast
Festival klapa Perast

Festival klapa Perast je jedna od prvih značajnih kulturnih manifestacija koja ovakvim konceptom  briše neke lokalne granice na području Boke  a da je to pozdravljeno potvrđuju poslenici kulture  iz Herceg Novog, Tivta i Kotora. Za narednu godinu, pored takvog “bokeljskog koncepta” već planiraju  da sa svojom produkcijom “Priče o moru”  popularišu klapsku muziku po gradovima iz unutrašnjosti Crne Gore.

Najčitanije