Edukativno-zabavne radionice za osnovce u Porto Montenegru

Tivatski osnovci učili o životu i kulturi naroda sa dalekog sjevera

Sa radionice
Sa radionice

Autorka izložbe „Umjetnost kanadskih Inuita – grafike, skulpture i tapiserije“, Judith Varney Burch i koodinator Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra Dražen Jovanović, održali su edukativno-zabavne radionice učenicima osnovnih tivatskih škola, i upoznali ih sa inuitskim mitovima, simbolima i arktičkom umjetnošću.

Učenici starijih razreda Internacionalne škole Knightbridge Montenegro iz Tivta i talentovani učenici profesora likovnog obrazovanja Iva Kneževića iz tivatske OŠ „Drago Milović“, ujedno, i članovi Dječjeg saveza Tivat, saznali za na koji način Inuiti sagrade iglo za samo 25 minuta, da je karibu vrsta jelena i kako se živi u ledenom divljem prostranstvu.

„Volim da podijelim svoje znanje o Inuitima, i predstavim njihov identitet i tipičan način života djeci širom svijeta. Daleki narod im je sada bliži kroz njihova djela, fotografije i video materijale koje su danas vidjeli.” – istakla je tim povodom kanadska kolekcionarka Judith Varney Burch.

Sa radionice
Sa radionice

Kreativni radovi učenika, koje su oni pravili na temu inuitske kulture, kroz različite tehnike – od tempera i flomastera na papiru, do platna i 3D likovnih radova, biće poslati njihovim dalekim prijateljima u selima na obali Bejker jezera, u oblast Nunavut, na sjeveru Kanade – saopšteno je iz Porto Montenegra.

Sa radionice
Sa radionice

U fundusu izložbe „Umjetnost kanadskih Inuita – grafike, skulpture i tapiserije“, koju publika u Crnoj Gori ima priliku da vidi prvi put, dominantne su tapiserije u kojima petnaest švalja živopisno oslikavaju tradicionalne scene lova i enigmatske simbole značajne za njihovu kulturu – tapiserije su pune jakih kontrasta i jarkih boja, narativnog i zamršenog veza i dezena. Izložba je postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru do 30. marta.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.