18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentarni filma “Mirsada” u Kotoru

mirsada

Dokumentarni filma “Mirsada”, reditelja Danila Marunovića, u okviru umjetničkoaktivističke kampaje „Living dream”, biće prikazivan u kotorskom kinu „Boka” 8. marta od 20 sati, a 9. i 10.marta sa početkom u 19 sati.

Film je sniman na krajnjoj, geografskoj i socijalnoj periferiji crnogorskog društva, smješten u životni kontekst crnogorskih Roma. Sniman je dvije godine u surovim okolnostima romskog naselja Vrela Ribnička, ulica i trgova, napuštenih vagona.

U fokusu priče su djeca, koji kao heroji savremenog vremena odrastaju daleko od privilegija, pod konstantnim pritiskom snažne stigme, rasizma i materijalne neizvjesnosti.

Cilj filma je skretanje fokusa javnosti na problem prosjačenja djece, kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava djece Roma, kao i stigma u odnosu na njih, koja je duboko ukorijenjena u svim slojevima našeg društva. Do sada se ni jedna inicijativa, kampanja ili projekat, nisu na ovakav način bavili problemom prosjačenja i kršenjem osnovnih ljudskih i građanskih prava djece Roma.
Cijena ulaznice je tri, a za đake i studente jedan euro.
Program kampanje su podržali Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Kancelarija HELP-a, Filmski centar Crne Gore, kao i Centri za kulturu više crnogorskih opština.

Film će biti prikazan i u multimedijalnoj sali Opštine Tivat u ponedjeljak 5. marta od 20 sati, a u Herceg Novom u srijedu 7. marta od 20 sati u maloj sali dvorane “Park”, sa reprizom sljedeće dana u isto vrijeme.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije