15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentarna izložba “Pređu u spomen”

pozivnica

Dokumentarna izložba “Pređu u spomen” autorke Jagode Buić, povodom petogodišnjice smrti glumca Predraga Pređa Vušovića, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore, OJU “Muzeji”-Kotor,Galerije solidarnosti i Društva za kulturnu saradnju Perun iz Zagreba, otvara  se u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u petak, 30. septembra 2016. u 20 sati. Izložbu će otvoriti Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore.

„Pređo. Koliko smijeha, koliko radosnih susreta, koliko sjajnih scena – ova izložba je sačinjena tek od nekoliko naznaka, krhoitna, odrazaka, koje će u svakom koji ga je poznavao nadam se izazvati vatromete, vodopade, asocijacija i sjećanja. Uvijek toplih, neprevaziđeno maštovitih, mangupskih, pametnih. Pređo je bio veliki glumac, širokih dimenzija razmišljanja, osjetljiv na najtananije nijanse tona. . Njegova katkad naturalistička gluma nikada nije gubila pečat univerzalnih vrijednosti.“, zapisala je autorka izložbe, svjetski poznata umjetnica  Jagoda Buić.

Predrag Vušović Pređo je rođen 29. avgusta 1960. godine u Kotoru; osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku. Tu započinje glumačku karijeru, već početkom ’70-ih igrajući Toma Sawyera u istoimenoj predstavi. Od 1979. živi u Zagrebu, gdje je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti. Do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, nakon čega prelazi u kazalište “Gavella” u Zagrebu. Izvan matičnog teatra pamte se njegove uloge u predstavama “Kralj Ubu”, “Mušica”, “Onaj koji govori da, onaj koji govori ne”, “Lov na bljedolikog”, kao i mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva “Dubrovačka trilogija” u režiji J. Juvančića, Goldonijeva “Kafeterija” u režiji T. Radića, te tri Držićeva “Dunda Maroja”, u režiji K. Dolenčića, P. Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu “Orlando”) i I. Kunčevića. U kazalištu Gavella, svojoj matičnoj kući, Predrag Vušović Pređo igrao je u Beaumarchaisovoj “Figarovoj ženidbi”, Goldonijevim “Ribarskim svađama”, Gogoljevoj “Ženidbi”, Matišićevim “Anđelima Babilona”, Jonsonovom “Volpone iliti Lisac”, Shakespeareovom “Richardu III” te “Zimskoj priči”, Kaiserovom “Od jutra do ponoći”, Perišićevoj “Kulturi u predgrađu”, Kljakovićevom “Teštamentu”, u predstavi “Prije sna” Lade Kaštelan, Šovagovićevim “Ptičicama”, obilježivši svojom pojavom noviju istoriju ovoga pozorišta .Prebogata filmografija uključuje i naslove kao što su “Putovanje u Vučjak”, “Je li jasno, prijatelju?”, “Ante se vraća kući”, “Kraljica noći”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Svjedoci”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal”, “Nebo, sateliti”, “Doktor ludosti”, “Duga mračna noć”, “Pušća Bistra”, “Duh u močvari”, “Libertas”, “Metastaze”, “U zemlji čudesa”, “Čovjek ispod stola”, “72 dana”, sve do posljednjeg, “Koko i duhovi”, a tu su i njegove uloge u mnogobrojnim televizijskim serijama. Predrag Vušović preminuo je u Zagrebu, 17. februara 2011. Sahranjen je u Risnu.

Najčitanije