7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodjelom nagrada zatvoren 14. Trg od knjige

!4.Trg od knjige
!4.Trg od knjige

Plaketa za izdavački poduhvat godine na 14. Trgu od knjige pripala je hercegnovskoj Knjižari So i beogradskom  Magelan Presu za knjigu:  Vita Kotoranin, neimar Dečana, autora Rista Kovijanića, odlučio je žiri kome su bili Gojko Božović, Voislav Bulatović i Đorđe Malavrazić, predsjednik.

U obrazloženju je između ostalog navedeno da je  ova „danas raritetna knjiga pretvorena  entuzijastičnim zalaganjem i inventivnim pristupom urednika u modernu fotomonografiju, koja zbog ovog novog obličja ne gubi karakter istoriografske studije. Tekstualna osnova obogaćena je predgovorom Živojina Rakočevića, razvijenom bilješkom o autoru iz pera njegovog unuka Bratislava Stipanića i pogovorom i književno oblikovanim fusnotama Nikole Malovića, koji je bio i pokretač poduhvata. Novim, elektronskim rješenjima sloga, te velikim brojem fotografija detalja i cjeline Visokih Dečana i freskopisa u njima, uvećana je ne samo privlačnost nego i informativnost Kovijanićevog teksta. Tako je na nov način osvijetljena ličnost fra Vite, franjevca i graditelja iz Kotora, grada koji je u 14. vijeku, kada su podizani Visoki Dečani, bio glavna kapija Zete i Raške prema zapadnom svijetu i romanskoj kulturi. Ovo izdanje je primjer produktivnog odnosa prema kulturnom nasljeđu.“

!4.Trg od knjige
!4.Trg od knjige

Plaketa za ediciju  pripala je  Zavodu za udžbenike, Beograd za ediciju: Izabrana dela Branka Ćopića u pet tomova

Za najljepšu knjigu plaketom je nagrađen  izdavač  Besna kobila iz Zemuna za knjigu Morski vuk, Rif Rebsa objavljena u ediciji Stripčine.

!4.Trg od knjige
!4.Trg od knjige

Nakon što je saopštio odluke o nagradama publici je i završnu riječ na ovogodišnjem Trgu od knjige uputio  Đorđe Malavrazić i  prokomentarisao da se  ponekad  u ovakvkim prilikama kaže: „Mnogo je zaslužnih, a malo nagrađenih“.

!4.Trg od knjige
!4.Trg od knjige

U ime nagrađenih organizatorima i brojnoj publici obratio se Zoran Živković koji je podsjetio na  Konfučijevu misao  koja govori više o ljubavi nego o nagradama, ali govori i o jednom i o drugom: Ceniti više napor nego nagradu, to je ljubav.

!4.Trg od knjige
!4.Trg od knjige

„BOTUNADE“ VLASTE MANDIĆ: MIRISI, UKUSI I BOKEŠKE BOJE

Prije dodjele sajamskih priznanja priređena je promocija nove knjige Vlaste Mandić „Botunade“ Književnik Nikola Malović, predstavio je i autorku i djelo i između ostalog kazao:

Vlasta Mandić je možda poslednja žena renesansnog kova,  zato što se u sve razumije, ona je, poslovno, arhitektica, žena koja je podigla Kotor posle zemljotresa, zato što je vodila računa o adekvatnoj sanaciji. Vođa je klape Bisernice Boke, davalac ruke Opštini Kotor. Malo malo pa pođe da da kakav besplatan savjet,  biološki je baka,  kapetanica je, kako se nekad govorilo za žene kapetana, i sama je kapetanica jer je mnogim projektima sama kormilari. Ona je kulinarski performer, autor je legendarne, gotovo kultne knjige “Bokeška kužina”, koja je do pojave knjige “Gulozece iz bokeške kužine” naše  Marine Stanišić  bila prva  takva luksuzna knjiga sa zalivskim specijalitetima.

!4.Trg od knjige
!4.Trg od knjige

Trg su pjesmom  do naredne godine zatvorile Bisernice Boke, a organizatori su podsjetili da je na sajmu proteklih godina izlagalo više od 200 izdavača i knjižara z Crne Gore i okruženja, ali i ovlašćenih distributera najznačajnijih stranih izdavača, realizovano je više od 350 raznih programa osmišljenih da podstiču čitanje i ukazuju na prave vrijednosti – zato neka i poruka našeg završnog izvještaja ostane – moto ovogodišnjeg sajma – hvalimo se knjigama koje smo pročitali!

Najčitanije