20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Dodir vatre – priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore“

Izlozba-Dodir vatre prica o staklu

„Dodir vatre – priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore“ naziv je izložbe koja će biti otvorena u petak,  17. februara,  u 19 sati u GalerIji solidarnost, palata Pima  u Kotoru.

Izložba se realizuje  u saradnji JU Muzeji i galerije Podgorice i OJU “Muzeji Kotor”.  Autori izložbe su arheolozi: Miloš Živanović i Dragan Radović.

„Otkriće stakla spada u jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih ljudskih ostvarenja. Brojni arheološki nalazi od izuzetnog naučne i umjetničke vrijednosti pronađeni na lokalitetima Duklje Budve, Bara, Ulcinja, Kotora… , nalaze se u postavkama i depoima muzeja Crne Gore,a nijesu poznati široj javnosti“.

Na ovoj izložbi je predstavljen ovaj izuzetan dio crnogorske kulturne i umjetničke baštine odabirom najreprezentativnijih primjeraka predmeta od stakla iz nekoliko Muzejskih zbirki, fokusirajući se na bogat fundus antičkog stakla iz JU Muzeji i galerije Podgorica. Ova nevjerojatna dostignuća staklarskog zanata bit će interesantno prezentirati  ne samo stručnoj već i široj javnosti. Predmeti od stakla pripadaju širokom vremenskom periodu (helenizam, rimsko doba, srednji vijek) i na taj način izložba će pratiti i razvoj staklarstva na ovim prostorima od prapovijesti do danas.

Posebno atraktivan i publici zanimljiv dio izložbene postavke bit će predmeti,  koji  su pronađeni u katedrali Svetog Tripuna, a čuvaju  se u crkvenom muzeju u Kotoru

Izložbu će otvoriti mr. Zorica Čubrović arhitektica, konzervatorica savjetnica.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije