“Dnevnik jednog luđaka“ najbolja predstava na „Purgatorijama“

Nagrade
Nagrade

Komad „Dnevnik jednog luđaka“ u produkciji Moving Music Theatre-a iz Bitolja u Makedoniji, najbolja je predstava ovogodišnjeg, 11. po redu međunarodnog Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu – jednoglasna je odluka festivalskog žirija u sastavu Mani Gotovac- teatrolog, predsjednica žirija, Tanja Bošković- glumica, Zoran Živković –producent.

Žiri je tu odluku donio nakon odgledanih ukupno 10 predstava u takmičarskoj konkurenciji sa kojima su na „Purgatorijama“ nastupile teatarske kuće iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

„Ozren Grabarić igra osobu koju društvo vidi kao suvišnu i nepoželjnu. Osobu koja se bori s nepojmljivom stvarnošću. Nije li tu riječ gotovo o svakom čovjeku koji se  pita o svojoj egzistenciji? Čovjekovo stanje naime,  danas u svijetu, Grabarić pokazuje kao preplitanje pitanja, neprilika te užitka što ga pruža jedino stvaranje a ono  je u pravilu onemogućeno. I dalje, Grabarić je u isto vrijeme  izvor tjeskobe, razlog za nadu, smijeh, teret, dar, strepnju, apsurd.

 Preostaje nam se upitati: – nije li stanje luđaka zapravo danas normalnije od onih stanja koja držimo i slavimo kao normalna ?”- navodi se u obrazloženju odluke o proglašenju “Dnevnika jednog luđaka” za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.

Purgatorije
Purgatorije

Žiri je jedndoglasno dodijelio i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na “Purgatorijama 2016”, a koja je pripala Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole Petrovića  u predstavi „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

„Knjaz Petrović -lik pripada poimanju moćnika koji se na ovaj ili onaj način provlači kroz historiju i djeluje danas kao i nekada. Promjene su tek u detaljima . S druge strane – Knjaz je  – otac koji voli svoju šćer ! Iz tog unutarnjeg dramatičnog  sukoba,  Vlahović pažljivo gradi glumački lik. Sva pitanja što se tu otvaraju,  u njegovoj interpretaciji, ostaju i dalje otvorena i neusidrena. Glumac Mirko Vlahović bez velikih gesta i grimasa, diskretno i temeljito, lomi u sebi diktat jednog mentaliteta, pravila svoje stvarne društvene moći  i  muke svoje osobne nemoći. Osobito, kada su u pitanju osjećaji koji ga prožimaju prema njegovoj kćerki. Pri tome Vlahović uz naglaske na dramatično, koristi izričaje i smiješnog i autoironičnog. I to – u točnoj mjeri, u onom „između” . Upravo u toj glumačkoj „mjeri” leži djelotvornost i učinkovitost ove izvrsne  Vlahovićeve kreacije.”- obrazložili su članovi žirija.

Nagrada za glumačku bravura pripala je  Rakanu Rushaidatu, za ulogu oca u predstavi “Mrzim istinu” Teatra & TD iz Zagreba, dok je specijalna nagrada za umjetničko dostignuće dodijeljena predstavi “Ptice” u produkciji Bitef teatra iz Beograda.

Nagrade laureatima ovogodišnjih “Purgatorija” biće uručene večeras na ceremoniji zatvaranja festivala, a tom je prilikom Centar za kulturu Tivat glumcu i profesoru FDU Cetinje Branku Iliću, uručio pozorišnu nagradu “Ivana Tomičić” za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.

Festival “Purgatorije” je nakon dva ipo mjeseca i izvedenih preko 70 različitih pozoripnihm, muzičkih, likovnih i književnih prpgrama, biće zatvoren spektakularnim izvođenjem mjuzikla “Monthy Pyton’s Spamalot” u produkciji “Proscenium production” –  Beograd.

Po tekstu Erika Ajdla, u režiji Majkla Nikolsa, u ovoj beogradskoj verziji jednog od najpopularnijih brodvejskih mjuzikala ikada. Nastupiti će Nikola Kojo, Aleksandar Srećković, Gordan Kičić, Dejan Lutkić, Jelena Jovičić, Srđan Timarov i drugi, do suza nasmijavši i oduševivši publiku na ljetnjoj pozornici u Tivtu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.