15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Djeca oduševljena predstavama na Kotorskom festivalu pozorišta …

Ljetnja pozornica, Kako rastu veliki ljudi. Njegoš za djecu. (6+) | KotorArt Kotorski Festival Pozorišta Za Djecu, Foto: Duško Miljanić
Kako rastu veliki ljudi  Foto: Duško Miljanić

Sedmi dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt obilježio je “DŽONATANOV LET”, i “KAKO RASTU VELIKI LJUDI”, tematski srodne predstave, savjetovale su nas kako da pronađemo sebe, da se potrudimo da učimo i napredujemo, da bi jednog dana bili veliki čovjek ili letjeli poput Džonatana!

Dječije kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka priredilo je predstavu “DŽONATANOV LET” u režiji i adaptaciji teksta Nikole Zavišića, po motivima pripovijetke “Galeb Džonatan Livingston”, Ričarda Baha. Džonatan je sebi odredio cilj, da maksimalno iskoristi svoje mogućnosti, prevaziđe ograničenja kojima nas tijelo sputava i savlada savršen let, bilo da se radi o letu u kome vladaju fizički zakoni, bilo oni unutrašnji misaoni. S obzirom da biva protjeran iz jata, pratimo njegovu priču, strahove, želje i ograničenja sa kojima se suočava. Jednu zahtjevnu književnu adaptaciju Zavišić je izveo na kreativan i inovativan način, koristeći se pjesmom, svjetlima stvarajući efekte od pop art grafika preko igre sjenki i umnožavanja likova do crtanja po bijeloj pozadini scenografije. Prema ovacijama publike, predstava je ostavila jak utisak na sve prisutne.

DŽONATANOV LET, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku (Hrvatska), foto: Danilo Papic
DŽONATANOV LET foto: Danilo Papic

“KAKO RASTU VELIKI LJUDI” koja je nastava u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu i režiji Petra Pejakovića, koji sa glumcima Slavišom Grubišom i Mišom Obradovićem, metodom govornih i fizičkih improvizacija propituje značaj djetinjstva i načina odrastanja, koristeći se sačuvanim materijalima i anegdotama o Njegoševom odrastanju. Prije predstave je održana promocija istoimene knjige, kao rezultat njihovog rada kojim su salčuvali na stranicama knjige sopstven kreativni rad i kolektivo važnu poruku, o značaju podrške okoline za razvoj pojedinca, i neophodan rad i trud koji može omogućiti ostvarivanje zamisli i želja.

DŽONATANOV LET, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku (Hrvatska), foto: Danilo Papic
DŽONATANOV LET foto: Danilo Papic

Večeras na glavnom programu moderna bajka, predstava “SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA”, (21.30h, Ljetnja scena), Gradskog pozoriša Podgorice, sa kojom su željeli propitati uticaj medija, zabave, kiča na mjerila vrijednosti.

Kotorski festival za djecu
Kotorski festival za djecu

Na pratećem programu nastupiće VRTIĆ U KOTORU (19.30h, Trg od oružja), (NE) PITAJ ME KAKO SAM, promocija knjige Ivane Lukić ovogodišnje dobitnice književne nagrade Politikinog Zabavnika za najbolju knjigu za djecu i mlade (20.30h, Pjaca od kina), KONCERT POLAZNIKA SEMINARA ZA VIOLINU I VIOLONČELO, VII Festival gudača (21.00h, Galerija solidarnosti), i PIPI DUGA ČARAPA NE ŽELI DA PORASTE (21.30h, Trg od oružja) i (NE) PITAJ ME KAKO SAM, predstava Dramskog studija Prazan Prostor (21.30h, Pjaca od kina).

Najčitanije