8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Digitalna antologija “Hrvatsko pjesništvo Boke” dostupna na portalu

Antologija
Antologija

U cilju objedinjavanja i očuvanja književnog i kulturnog opusa Hrvata sa područja Boke, od danas je dostupna elektronska zbirka poezije hrvatskih pjesnika Boke Kotorske, na novom portalu www.poezijahrvataboke.com koji je realizovan u sklopu projekta Digitalna antologija “Hrvatsko pjesništvo Boke”, autorice Dijane Milošević.

Digitalizovane su rijetke publikacije poznatih pjesnika poput Viktora Vide, Frana Alfirevića, Ivana Bolice, Ljudevita Paskvalića, Đorđa Bizantija, kao i suvremenika Miloša Miloševića, don Branka Sbutege, Vicka Nikolića.

“U današnje doba malo je priznat značaj hrvatske kulturne baštine sa prostora Boke, kao i ostvarenja u domenu kulture koja su stvarali i baštinili Hrvati prošlih stoljeća, koji su predstavljali većinski dio stanovništva Boke Kotorske. Objedinjavanje pjesničkog opusa Hrvata Boke Kotorske je put očuvanja velikog kulturnog blaga i povijesti Hrvata kao i zaštite identiteta Hrvata u Crnoj Gori” – kazala je autorica projekta Dijana Milošević.

Na portalu se nalaze i zapisi o književnosti Boke autora Vande Babić, Marine Polinčić, Vedrana Krušvara, Miroslava Pantića i Maje Grgurević.

Dio Digitalne antologije nazvan “Mojim perom Boki na dar” obuhvatio je i izbor poezije pjesnika današnjice, kojima je Boka u srcu, poput Vande Babić, Boža Vodopije i Dražena Zetića.

Projekt je finansiran sredstvima Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Najčitanije