12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani nordijskog filma u HN

Daani nordijskog filma otvaranje

Smotra Dani nordijskog filma otvorena je u četvrtak u dvorani Park u Herceg Novom.

Ambasadora Švedske Joakim Vern pozdravio prisutne nordijskih zemalja
”Volio bih da ova manifestacija bude samo prvi stepenik naše saradnje sa Opštinom Herceg Novi i svima vama. Sigurno je da ćemo se opet sresti, da se još bolje upoznamo”, poručio je zamjenik ambasadora Švedske Joakim Vern koji je prisutne pozdravio u ime nordijskih zemalja.

Kako je rekao, Dani nordijskog filma su rezultat izuzetno značajne saradnje Švedske, Norveške, Danske i Finske, koja je uslijedila nakon godina sukoba, a temelji se na snažnoj vezi između naroda i osjećaju zajedničkih interesa.

Savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović kazala je da je raduje što upravo danima filma pišemo novu stranicu saradnje Herceg Novog sa nordijskim zemljama.

”Građani ovog dijela Evrope česti su i radi gosti Herceg Novog, prijatelji našeg grada. Ipak, čini mi se da Novljani nisu previše upoznati sa kinematografijom nordijskih zemalja, koja poslednju deceniju doživljava pravi procvat. Film je sjajan način da bliže upoznamo kulturu nordijskih naroda, njihovu estetiku i mentalitet. Vjerujem da ćemo se tokom naredna tri dana još bolje povezati i razumjeti, što će ovu manifestaciju učiniti ne samo danima filma, već i danima prijateljstva”, kazala je Vujović.

O nordijskom filmu govorio je filmski kritičar Vuk Perović, koji je istakao kakvo bogatstvo nordijska kinematografija nudi svijetu i kolika je snaga audio-vizuelne industrije ovih sjevernoevropskih zemalja.

”Skandinavski autori su jedna od najljepših adresa u savremenoj svjetskoj kinematografiji”, istakao je Perović, pozvao da uživamo u ovim danima i nikako ne propuštamo filmove.

Publika je sinoć imala priliku da u velikoj sali pogleda švedski film ”Ne žali za mnom” i danski ”Da skratimo priču”. Tokom naredna tri dana slijede još četiri ostvarenja, koja će biti prikazana u maloj sali dvorane Park.

Danas je na repertoaru finski ”Čovjek bez prošlosti”, pobjednik Kanskog festivala 2002. godine i višestruko nagrađivano ostvarenje Akija Kaurismakija. U drugom terminu biće prikazan debitantski dokumentarni film mlade norveške rediteljke Šarlote Blom ”Ostati živ”.

U subotu, 7. oktobra na repertoaru je norveški dokumentarni film ”Optimistkinje”, a potom i ”Nepoznati vojnik” iz Finske.

Posljednjeg dana, u nedelju, očekuje nas danska drama „Ključevi kuća u ogledalu“ i švedski dokumentarni film „Djevojka koja mi je spasila život“.

Projekcije počinju u 18 i 21 sat, a ulaz je slobodan.

DNF Herceg Novi poster

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije