10 C
Kotor

Slušaj online radio

CZK – Izlaže Jovan Karadžić

CZK Tivat
CZK Tivat

U galerijskom prostoru srednjevjelovnog ljetnjikovca “Buća-Luković” u Tivtu, sutra 22. januara u 19 sati, biće otvorena izložba slika Jovana Kadža Karadžića. Umjetnik iz Nikšića tivatskoj likovnoj publici predstaviće se sa tridesetak radova.

Karadžić je završio je čuvenu hercegnovsku Umjetničku školu, odsjek vajarstvo u klasi slikara i vajara, akademika Voja Stanića. Studirao u Zagrebu, a pored vajarstva bavi se intenzivno i slikarstvom.

Već više od decenije uspješno se bavi i edukacijom djece i odraslih, kroz rad u Umjetničkoj radionici Ars u Nikšiću. Do sada je izlagao samostalno i kolektivno u skoro svim galerijama u Crnoj Gori, kao i širom bivše Jugoslavije, od Ljubljane pa do Skoplja.

O njegovom radu likovni kritičar Miljan Coko Marović je napisao:

,,Ovo što Kadžo pokazuje, govori da je on dodirnuo dah likovne poezije jednog likovnog naboja, koji se pretvorio u veliku snagu crnogorske umjetnosti. Osjetio je Lubardu, Milunovića, kao i druge velikane čiji je slikarski duh bio prisutan u Hercegnovskoj školi. Figura je vrlo snažan i dominantan faktor. Ima izbalansiran osjećaj da malo pomjeri realnost, što govori o snazi i smjelosti ovog umjetnika da na ovakav način, koloristički i sadržajno, te slike do kraja definiše. Njegov govor je isključivo likovni. Naravno, ljudi ovih prostora su opterećeni naracijom. Željeli bi da im slika priča.”

Izložbu Jovana Karadžića u Tivtu otvoriće pozorišni umjetnik Obren Nenezić.

Najčitanije