12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crteži i grafike Pera Nikčevića

Galerija Solidarnosti Kotor
Galerija Solidarnosti Kotor

U Galeriji solidarnosti – palata Pima u petak 6. maja u 20 sati biće otvorena izložba poznatog crnogorskog slikara Pera Nikčevića koja je koncipirana kao mala retrospektiva umjetnikovog 45 godišnjeg umjetničkog rada. “Na četrdesetak radova u raznim tehnikama na papiru: crtežu tušem, akvarelu, gvašu , grafici i nekoliko ulja na platnu Pero Nikčević se prvi put pretstavlja se u Kotoru. Izloženi radovi od klasičnih tema: portret, pejzaž, akt, svijet životinja i posebno kompleksne kompozicije u kojima su ujedinjeni elementi realnosti, imaginacije i fantazije , nastali su u u Parizu,Crnoj Gori i Banatu.

Iako je izložba u Kotoru sigurno do sada najobuhvatnije predstavljanje Nikčevića crnogorskoj kulturnoj javnosti,ona donosi uvid u samo dio bogatog i raznovrsnog opusa Pera Nikčevića koji je prepoznat više po potpunoj posvećenosti slikarstvu i istraživanju ,nego građenju karijere. Ona označava na neki način i simboličan povratak zavičajnoj Crnoj Gori i prethodi umjetnikovoj Monografiji koja će uskoro biti objavljena.

“Čula, senzacije, dodir, erotski zanos, svedenost na putenost, priroda i čovjekovo primordijalno vraćanje u prirodu, sublimirana želja za vlastitom zaštitom od spoljašnjeg svijeta, bestjelesno i iracionalno nasuprot aktuelnom, kao i dihotomije: suptilno/ kruto, tradicionalno/ moderno, svijetlo/ tamno, lično/ univerzalno – među glavnim su temama Nikčevićeve umjetnosti. Radi se o autentičnim i čvrsto građenim vizuelnim tvorevinama koje odišu posebnim erotskim senzibilitetom, poetikom američkog transcedentalizma ali i engleske metafizičke poezije, i koje traže posebni ključ za vizuelno dešifrovanje” zapisala je Tanja Bakić u uvodnom tekstu kataloga.

Pero Nikčević je rođen 1951. godine u Stubici kod Nikšića. Pedagošku akademiju, likovni odsjek završio je 1971.godine u Nikšiću, a Likovnu akademiju u Beogradu 1975.godine. U periodu 1976 -77.godine boravi u Parizu kao stipendista francuske vlade i radi zidno slikarstvo i monumentalne formate kod akademika Jeana Bertholdea. Član ULUCG 1977 godine postao je Godine 1979. je na kraćem studijskom putovanju u Americi.Od 1981. do 1984.godine živi u manastiru Reževići kod Budve, kao slikar-isposnik zatim narednih godina živi u Belgiji i Francuskoj, 1987 godine odlazi u Pariz gdje živi i danas kao profesionalni umjetnik i član Maison des Artes Française.

Najčitanije