13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ciklus filmova “Proljeće uz knjigu“ u Cadmusu

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u bioskopu Cadmus Cineplex prikazivaće se 09. aprila pa do 11. juna, ciklus filmova pod nazivom “Proljeće uz knjigu”. U pitanju su filmski klasici, snimljeni po svjetskim bestselerima kakve publika na ovim prostorima nema priliku da često pogleda. Filmovi će se emitovati svake nedelje, a ulaz je za sve posjetioce besplatan.

PROGRAM:

LINDON – 09.04. u 12:00h
Reditelj: Stanley Kubrick
Scenarist: William Makepeace Thackeray (roman)
Glavne uloge: Ryan O Neal. Marisa Berenson
Godina: 1975.
Trajanje: 184 min.
Država: Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik: engleski
To je izuzetna priča o čovijeku koji polazi ni od čega i penje se ka najvišim redovima plemstva. Bez porekla i novca, Redmond Beri je zaljubljeni mladić, ambiciozan i samouvjeren. Njegova ljubav se udaje za britanskog kapetana i on, razočaran, mijenja svoju ličnost na samom početku filma. Gledamo ga dok se muči sa najnižim činom u vojsci, kako ga ponižavaju i kako se nosi sa patnjama života. Gledamo ga kako po svaku cenu bježi od propasti, postaje dezerter, bude mobilisan, kažnjavan i unapređivan, gledamo ga kako izdaje povjerenje nadređenih, i još uvek navijamo za njega; kako stiče bogatstvo, postaje samouvjereniji i opasniji. Oženjen mladom udovicom Ser Čarlsa Lindona, sa imovinom, ne očekuje da će njegov najveći neprijatelj, pored samog sebe, u budućnosti biti sin Ser Čarlsa Lindona i Ledi Lindon. Dečak shvata da je Redmond Beri, ili, kako je uzeo ime nakon vjenčanja – Beri Lindon, samo skorojević koji želi da se domogne bogatstva, i prezire svog novog oca.

KRVAVI PRIJESTO – 17.04. u 12h
Godina: 1957
Država: Japan
Uloge: Toshiro Mifune, Isuzu Yamada, Minoru Chiaki
Film predstavlja adaptaciju poznate Shakespearove drame Macbeth, čiju je radnju Kurosawa iz srednjovjekovne Škotske premjestio u srednjovjekovni Japan. Glavni lik je samuraj koji u nastojanju da ostvari proročanstvo, ubija svog gospodara.
Kurosawa je izjavio da je Krvavi prijesto, čiji su setovi građeni na nepristupačnim dijelovima planine Fudži, bio jedan od najteže snimljenih filmova u njegovoj karijeri.

NEMA ZEMLJE ZA STARCE – 23.04. u 13:00h
Originalni naziv: No Country for Old Men
Reditelj: Joel Coen, Ethan Coen
Glavne uloge: Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Javier Bardem, Kelly Macdonald
Godina: 2007
Trajanje: 122 min.
Država: SAD
Jezik: engleski
Nema zemlje za starce (No Country for Old Men) je film Joela i Ethana Coena s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom snimljen prema istoimenom romanu Cormaca McCarthyja. Govori o propalom poslu s drogom nakon kojeg slijedi igra mačke i miša između trojice muškaraca koji se međusobno presreću u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa u osamdesetim godinama. Nema zemlje za starce je nominiran za osam Oscara, a osvojio je nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca (Javier Bardem). Osim toga, osvojio je Zlatne globuse za najboljeg sporednog glumca i najbolji scenarij.

/b>SMRT U VENECIJI – 30.04. u 12:00h
Originalni naziv: Morte a Venezia
Režija: Luchino Visconti
Uloge: Dirk Bogarde, Silvana Mangano, Romolo Valli, Mark Burns, Björn Andrésen
Trajanje: 130 min.
Zemlja: Italija, Francuska
Jezik: engleski, francuski, italijanski, poljski
Film predstavlja adaptaciju istoimene pripovjetke njemačkog pisca Thomasa Manna. Protagonist, koga tumači Dirk Bogarde, je Gustav von Aschenbach, avangardni kompozitor koji početkom 1910-ih dolazi u Veneciju kako bi popravio narušeno zdravlje i tom prilikom slučajno vidi i postane opčinjen poljskim dječakom Tadziom (čiji lik tumači Björn Andrésen) koji u Veneciji provodi godišnji odmor sa svojom majkom. Radnja prikazuje kako von Aschenbach zbog Tadzia odlučuje ostati u Veneciji čak i kada u njoj izbije epidemija kolere od čijih će posljedica na kraju preminuti.

NE OKREĆI SE – 07.05. u 12:00h
Originalni naziv: Don t Look Now
Reditelj: Nicolas Roeg
Glavne uloge: Julie Christie, Donald Sutherland
Godina: 1973.
Trajanje: 110 min.
Država: Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik: engleski
Film “Ne okreći se”, baziran na istoimenoj noveli, kombinacija je psihološkog trilera i horora, s nizom čudnih slučajnosti koje povezuju događaje.
Nedugo nakon što im se utopila kći, John i Laura Baxter borave u Veneciji gdje on radi na restauriranju stare crkve. Za to vrijeme ona se počinje družiti s parom neobičnih sestara od kojih je jedna slijepa i navodno ima sposobnost komuniciranja s mrtvima te uvjerava Lauru da vidi njihovu pokojnu kćer. Racionalni John im ne vjeruje i uskoro postaje vrlo zabrinut oko uticaja koji one vrše na njegovu ženu. Takođe i sam počinje imati čudne doživljaje, uključujući i povremeno viđenje misteriozne pojave u crvenoj kabanici koja ga izdaleka podsjeća na kći. Istovremeno, u gradu opustjelom izvan turističke sezone hara ubica za kojim policija neuspješno traga.

STALKER – 14.05. u 12:00h
Režija: Andrej Tarkovski
Uloge: Alexander Kaidanovsky, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko
Trajanje: 163 min.
Zemlja: SSSR
Jezik: ruski
Stalker radi kao vodič ljudi kroz “Zonu”, neobičnog područja gdje zakoni fizike više ne vrijede – kako bi svi stigli do “Sobe”, koja navodno ispunjava želje ljudima koji uđu unutra. Njegova žena, sa kojom ima kći, ga moli da ne ide tamo, ali on odlazi svejedno. Stalker upoznaje Pisca i Profesora, koji žele ući u “Zonu”. Njih troje prođu kroz vojnu blokadu koja stražari granicu, te ulaze u Zonu, koja je krajolik pustoša. Stalker ih upozorava da će naići na nevidljive opasnosti te da moraju slušati njegove instrukcije.

DERVIŠ I SMRT – 28.05. u 13:00h
Režija: Zdravko Velimirović
Uloge: Voja Mirić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Olivera Katarina, Špela Rozin
Trajanje: 105 min
Zemlja: Jugoslavija
Jezik: srpskohrvatski
Starešinu islamskog reda derviša duboko porazi hapšenje i pogubljenje nevinog brata. Uzvrativši i sam zlom, derviš uspijeva da sruši vladajuće ljude i, u nadi da će uspostaviti pravdu, sam preuzima vlast. Stara uprava, u kojoj su se promijenile ličnosti, a ne i duh vladavine, razbiće mu iluzije i smrviće ga kao čovjeka.
https://www.youtube.com/watch?v=dOc3q01yGeY

MAKBET – 04.06. u 12:00h
Režija: Roman Polanski
Uloge: Džon Finč, Frančeska Anis, Martin Šo
Država: Engleska/Amerika
Godina: 1971.
Film predstavlja adaptaciju istoimene tragedije engleskog pisca Vilijama Šekspira. Polanski je režirao Makbet u vrijeme kada je bio pogođen depresijom izazvanom tragičnom smrću supruge Šeron Tejt u masakru koji su 1969. godine počinili pripadnici Mansonove porodice. Kasniji kritičari su tvrdili da je upravo iz tih razloga za svoj projekat odabrao predložak koji se smatra najkrvavijim i najmračnijim od svih Šekspirovih tekstova, te ga je u svojoj obradi učinio još mračnijim.

HAMLET – 11.06. u 12:00h
Originalni naziv: HAMLET
Godina: 1948
Trajanje: 155
Uloge: Lorens Olivije (Laurence Olivier), Džon Lori (John Laurie)
Režiser: Lorens Olivije (Laurence Olivier)
Tragedija Hamleta, kraljevića danskog tragedija je Vilijama Šekspira i jedan je od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih komada. Postoje dokazi da je napisana i izvođena pre 1600. godine, ali su neke tematske reference, koje i dalje postoje, dodate naredne godine. Hamlet je verovatno Šekspirov najpopularniji komad, sudeći po broju izvođenja; npr. na vrhu je liste u Kraljevskom šekspirskom pozorištu od 1879. godine. Zaplet sadrži elemente tragedije osvete, bratoubistva, ubistva, introspekcije i natprirodnog uplitanja. Predstavlja najduži Šekspirov komad,[3] a uloga princa Hamleta je ubedljivo najduža uloga među svim njegovim komadima.

Najčitanije