13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva- program posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini Balkana

Program posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini Balkana

U budvanskoj Modernoj galeriji,  subotu, 23.septembra, u koja obilježava 45 godina postojanja i rada, upriličen je program posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini Balkana, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Naime, u pitanju je koncertučenika Odsjeka za tradicionalnu muziku Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva, u klasi dr Zlate Marjanović, etnomuzikologa iz Pančeva, koja se od 1987. godine bavi istraživanjem, afirmacijom i prezentacijom muzičke tradicije Crne Gore, posebno primorja (od Boke Kotorske do Spiča).

Učesnike je na početku pozdravio Dušan Medin, poslovni sekretar JU Muzeji i galerije Budve, koji je najavio program i istakao značaj istraživanja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine našeg kraja, na kojima već više decenija neumorno radi dr Zlata Marjanović, koja se potom obratila i kazala nešto više o programu koncerta i izrazila zahvalnost organizatoru i direktorici mr Luciji Đurašković na prilici da svoj rad predstavi i u Budvi.

Program posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini Balkana

Na repertoaru jednočasovnog koncerta bilo je preko 20 tradicionalnih pjesama i aranžmana, sa prostora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Grčke. Posebnu pažnju privukle su obrade primorskih pjesama koje je 1907.godine u Boki zabilježio Čeh Ludvik Kuba, putopisac i istraživač.Učenici su se predstavili sa programom prilagođenim za vokalni, vokalno-instrumentalni i instrumentalnu nastup, a sinoć su se u Modernoj galeriji mogli čuti zvuci gajdi, mandoline, tarabuke, tapana, kavala…

Izuzetna posjećenost ovog koncerta,a posebno brojni budvanski i crnogorski muzičari i teoretičari muzike, te višeminutne ovacije na kraju, ukazali su na interesovanje šire i stručne javnosti za koncertima ove vrste koji se rijetko mogu čuti u Crnoj Gori, s obzirom na nepostojanje odsjeka za etnomuzikologiju u našim nižim i srednjim muzičkim školama, kao ni na akademiji.

Ovo je bio jedan u nizu koncerata kojima su se učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva predstavili publici u nekoliko crnogorskih gradova (Kotor, Budva, Kolašin) od 22. do 24. septembra.

Najčitanije