10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – „Ljubišini dani“ 27. i 28. februara

S . M. Ljubiša foto Boka News

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve 27. i 28. februara održaće se tradicionalna kulturna manifestacija „Ljubišini dani“.

Ovogodišnji program obuhvata naučni simpozijum, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe.

Svečano otvaranje kulturne manifestacije „Ljubišini dani“ i naučnog simpozijuma “Stefan Mitrov Ljubiša: Intertekstualna interpretacija” zakazano je za 27. februar u 10 časova. Pored obraćanja gostiju i domaćina skupa, na otvaranju će nastupiti Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Kotora.

Treći međunarodni naučni simpozijum organizovan je na temu “Stefan Mitrov Ljubiša:”Intertekstualna interpretacija” ,i na njemu će svoje radove predstaviti sedamnaest eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti književnosti i jezika iz Crne Gore i regiona.

Rad simpozijuma će se odvijati oba dana, a učesnici su podijeljeni u četiri sesije. Prve dvije sesije održaće se u Modernoj galeriji, treća u Spomen domu „Reževići“ u Reževićima, a posljednja u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.

U utorak, 27. februara, zakazano je prdstavljanje novog Prosvetinog izdanja Ljubišine „Skočidjevojke“, koje je priredila dr Mila Medigović Stefanović, a koje je objavljeno 2017. godine. O knjizi će govoriti prof. mr Vida Ognjenović i mr Božena Jelušić. Moderator je Stanka Stanojević, dok će odlomke iz pripovijesti čitati dramska umjetnica Radmila Knežević.

Drugog dana, 28. februara, u 19 časova u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu biće otvorena izložba “Svadbeni spomenar Paštrovića”, autorke dr Mile Medigović Stefanović.

Izložbu će otvoriti Jelena Đurović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije