8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – Izložba “Baština Himalaja”

Photo: Boka News
Photo: Boka News

“Baština Himalaja” naziv je izložbe koja će biti otvorena večeras, petak 17. oktobar u 18 sati. u Budvi, u zgradi Akademije znanja, Žrtava fašizma 75. Izložba će se moći pogledati do 24. oktobra svakog dana osim nedjelje od 8 do 20 sati.

Izložba daje mogućnost radoznalim i aktivnim ljudima da prošire svoja znanja i na taj način steknu jasniju sliku o budističkoj kulturi, istoriji razvoja budizma i o tome u kom obliku budizam danas postoji na Zapadu i Istoku. Biće izloženo oko 30 predmeta budističke umjetnosti: tradicionalne tibetanske slike i skulpture, kao i rad evropskih i ruskih fotografa – putnika i hodočasnika, koji prikazuje originalne uzorke tibetanske kulture.

U Tibetu, na “krovu svijeta”, posljednjih hiljadu godina čuvaju se i razvijaju originalna budistička kultura i umjetnost. Duboko simboličko značenje budističke umjetnosti nije samo umjetnički izraz odnosa prema svijetu. To je pokušaj da nam se prenesu drevno duboko značenje i humanistički ideali. Na Himalajima se simbolizam u umjetnosti koristi kao metoda za razvoj naprednih znanja i potencijala koji su svojstveni svakom čovjeku od rođenja.

Na otvaranju gostima će biti ponuđeno stručno vođenje kroz izložbu na srpskom i ruskom jeziku, predavanje o teoriji i praksi tibetanskog budizma pod nazivom: “Osnove budističke filozofije i prakse u savremenom svijetu”, kao i master-klass iz meditacije.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Predavanja i master-klass će dati učenik Lame Ole Nidala – Nik Sabev (Bugarska). Jezik predavanja: ruski sa prijevodom na srpski. Predavanje počinje 17. oktobra u 19 sati.

Stručno vođenje kroz izložbu na ruskom i srpskom jeziku, kao i filmske projekcije za posjetioce, biće organizovani i ostalih dana trajanja izložbe.

Budizam se temelji na razumijevanju da svaka osoba i svako živo biće, u svim vremenima i kulturama, žele jedno — da budu srećni… Budističke metode posvijećene su traženju bezvrijemene sreće i njenih uzroka. Može se reći da budizam i moderni humanizam sa sekularnim obrazovanjem, koje se bazira na kritičkom pogledu, imaju zajedničke ciljeve, što predstavlja čvrstu osnovu za uzajamno obogaćenje tibetanske i kulture Zapada.

Jedinstveni obrazovni projekat “Baština Himalaja” je originalna putujuća izložba. Od 2003 godine, u 50 gradova Rusije, blizu 100.000 ljudi je iskoristilo priliku da se sretne sa eksponatima i čuje predavanja o ovoj drevnoj kulturi. Cijela zbirka se sastoji od preko 400 predmeta iz radionica u Nepalu, Tibetu, Butanu, Mongoliji, Indiji i Burjatiji.

Izložba u Budvi je realizovana zahvaljujući dobroj volji i podršci Ruske škole “Katyusha” i “Akademije znanja.” Projekat je organizovan pod pokroviteljstvom Međunarodne društvene organizacije “Kulturna baština Himalaja”, koja se zalaže za očuvanje kulture i istorijskih tradicija naroda Srednje Azije.

Najčitanije